Van der Sloot kan naar Nederlandse cel

Als Joran van der Sloot in Peru veroordeeld is kan hij mogelijk een deel van zijn straf in Nederland uitzetten. Dat komt doordat de ministerraad akkoord is gegaan met een verdrag met Peru waardoor dat mogelijk wordt. Het gaat om een WOTS-verdrag, waarbij WOTS staat voor Wet overbrenging tenuitvoerlegging strafvonnissen. Formeel moet de Raad van State hier ook nog mee instemmen. Van der Sloot zou voor de regeling in aanmerking komen als hij in Peru onherroepelijk veroordeeld is, en alle beroepsmogelijkheden zijn uitgeput. Voorlopig zit Van der Sloot dus nog in Peru omdat er nog geen uitzicht is wanneer zijn rechtszaak zal zijn voltooid, laat staan zijn hoger beroep.

Van der Sloot zou de 21-jarige Peruaanse Stephany Flores in mei vorig jaar hebben gedood. Hij maakt kans op een celstraf van 5 tot 30 jaar.

Nederland heeft met verschillende andere landen een WOTS-verdrag. Gewoonlijk moet een gedetineerde eerst een flink deel van zijn straf in zo’n land uitzitten.

Er zitten in Peru 117 Nederlanders vast, de meesten voor cocaïnesmokkel. Vorige week arresteerde de politie op de luchthaven van Lima de 20-jarige Nederlander A.D. die 4,8 kilo coke in zijn bagage zou hebben gehad.

Zie dossier Joran van der Sloot.