Van Gogh-dief Okkie bekent kluiskraken (VIDEO)

Een reeks kluisjeskraken in de jaren negentig blijkt gepleegd te zijn door Okkie Durham, die bekend werd door de diefstal van twee beroemde schilderijen uit het Amsterdamse Van Gogh museum. In zijn biografie die vandaag verschijnt bekent Durham inbraken bij banken in o.a. Amsterdam en Den Helder. 

Door Vincent Verweij

Hij brak daar honderden kluisjes open van particulieren en maakte meer dan een miljoen buit. Durham vertelt in zijn biografie dat de eerste kraak plaats vond in Amsterdam bij de vestiging van ABN Amro, midden in het centrum, op de Dam. Met twee mede-daders sloop hij overdag de kelderruimte in en begon daar kluisjes open te breken. De kluisruimte was onbewaakt en pas na een uur werden ze betrapt en vluchtten ze weg met de buit.

Kluiskraken

Daarna ontstond het plan om zichzelf in te laten sluiten bij een bank gedurende de  nacht en dan in alle rust de kluisjes te kraken. Dat gebeurde bij de VSB Bank in Den Helder. Durham en een mede-dader verstopten zich onder een tafel in de kluisruimte. Toen de 30 cm dikke deur zich sloot, namen zij de hele nacht de tijd om de honderden kluisjes open te breken. Ze vonden sieraden, geld en andere bezittingen. De volgende ochtend renden ze de kluis uit, nadat een verbouwereerde bankmedewerker de kluisdeur had geopend.

Bekijk hieronder de reportage die Crimesite maakte met Okkie Durham en auteur Wilson Boldewijn n.a.v. het verschijnen van hun boek.

Spoor

Later herhaalden ze deze truc bij een bank in het oosten van het land. Een medeplichtige met een vluchtauto stond buiten klaar om Durham en zijn compagnon een lift te geven toen ze de bank verlieten. Alleen maakte die de fout een mobiele telefoon op zijn eigen naam mee te nemen. Daardoor kwam de recherche de daders op het spoor. Toch werd Durham nooit veroordeeld voor de bankkraken, want het bewijs tegen hem was onvoldoende en hij ontsprong de dans.

Miljonair

In de biografie vertelt Okkie Durham dat hij duizenden inbraken pleegde, waarmee hij miljoenen verdiende. Hij spendeerde het geld aan auto’s, motoren, vrouwen en drank. Vijf jaar geleden stopte hij naar eigen zeggen met criminaliteit. ‘Ik heb sneller medelijden met mijn slachtoffers, nu ik ouder ben’, zegt de nu 46-jarige Durham.

Lees ook:

Okkie geeft tips tegen inbraak (VIDEO)

Schilderijendief Okkie Durham opgepakt

Arrestatie dreigt voor schilderijendief Okkie

Geen smaadklacht tegen Okkie (UPDATE)

Okkie Durham kortstondig vast (FOTO)

Justitie dreigt Okkie met gevangenis

Van Gogh dief dook onder bij Kluivert