Van het waskarretje naar de tunnel

Het krijgt in Nederland nog wat weinig aandacht, maar in Mexico en de Verenigde Staten is de ontsnapping van de kleine generaal Joaquin “El Chapo“ Guzmán al dagen het aller- en allergrootste nieuws. 

Door Jillis Roelse

Met ingehouden woede gaf de minister van binnenlandse zaken in Mexico, Miguel Osorio, gisteravond aan dat hij de ontsnapping beschouwt als ‘verraad tegen het Mexicaanse volk’. Hierna vloog de minister, op officieel bezoek in Frankrijk, direct terug naar Mexico. Zijn woede is te begrijpen. Pas dankzij de hulp van de Amerikaanse autoriten en het leger van Mexico was het in februari 2014 eindelijk gelukt om Guzmán te arresteren. Dat was Justitie in Mexico zelf al 13 jaar niet meer gelukt, sinds hij in 2001uit een andere gevangenis was ontsnapt. Toen was Guzmán uit de Puente Grande Prison ontsnapt door zich te verstoppen in een groot waskarretje gevuld met vuile was.

Zwaar beveiligd

Sinds 2014 was Guzmán daarom speciaal geplaatst in de meest zwaar beveiligde inrichting van Mexico, de gevangenis Altiplano. Deze gevangenis ziet eruit als een vijf dubbele EBI, voorzien van de meest moderne infra rood camera’s, een enorme wachttoren en dubbele muren volgehangen met duizenden meters aan prikkeldraad.

Directeur

Minister Osario ontsloeg gisteravond met een flinke knal de directeur van de gevangenis en met hem inmiddels een kleine 20 leden van het gevangenispersoneel, die speciaal waren belast met de 24-uursbewaking van Guzmán. Meer dan 30 personeelsleden zijn inmiddels officieel gehoord over hun ‘mogelijke betrokkenheid’ bij de ontsnapping.

75 tunnels

Maar de ontsnapping van Guzmán, het onbetwiste hoofd van het Sinaloa drugskartel in Mexico, komt niet als een verrassing. En de manier waarop hij is ontsnapt, al helemaal niet. Guzmán, vanwege zijn geringe lengte beter bekend onder bijnamen als ‘de kleine’, ‘de mug’ en ‘de kleine generaal’, heeft volgens de media in Mexico en Amerika zijn imperium juist door het gebruik van tunnels zo groot en machtig kunnen maken. Alleen al in de Verenigde Staten zijn sinds 2008 een kleine 75 tunnels ontdekt, die direct aan het Sinaloa kartel worden toegeschreven, aldus Amerikaanse media in de afgelopen dagen. Zo vond men in 2013 een tunnel van liefst 6 kilometer lang. De ingang van deze tunnel was vlakbij het vliegveld van Tijuana in Mexico en liep onder het beruchte hekwerk door, dat Mexico zo letterlijk en figuurlijk scheidt van Amerika. De tunnel kwam uit in een onopvallend huisje in het zuiden van de stad San Diego in de Verenigde Staten. Ook deze tunnel was voorzien van een prima ventilatie, permanente verlichting en volgens conservatieve media in Amerika, zelfs voorzien van een frisdrank automaat.

Twitter

Dat El Chapo voor zijn ontsnapping een tunnel heeft gebruikt, is dan ook niet zo schokkend. Dat men hiervoor geen enkele voorzorgsmaatregel heeft genomen, juist wel! De media in Mexico en de Verenigde Staten verwijzen nu gretig naar het vermeende twitter-account van de zoon van El Chapo, Iván Guzmán. Iván twitterde al op 9 mei jl. veelzeggend dat “de generaal snel weer terug zou zijn”. En vorige week dinsdag, op 7 juli jl. luidde zijn tweet: Todo llega para quien sabe esperar. Anders gezegd: ‘goede dingen komen, voor hen die wachten’. Amper vier dagen hierna was zijn vader via de douche verdwenen.

Meesterwerkje

Inmiddels komen steeds meer details over de ontsnapping van Guzmán naar buiten. Het is een ‘klein architectonisch meesterwerkje’, zoals de Los Angeles Times dat vandaag treffend omschreef. De cel van Guzmán was permanent bewaakt met een videocamera, behalve de douche. Zaterdagavond iets voor 21:00 uur gaf Guzmán de bewakers aan dat hij even ging douchen. Hier staat een standaard tijd op. Toen El Chapo na een kleine acht minuten niet uit de douche kwam, gingen de bewakers kijken. Guzmán was weg.

Klein gat

In de douche zat een klein gat in de grond. Door het gat was een ladder te zien was. Deze ladder daalde ongeveer 10 meter stijl naar beneden af. De ladder kwam uit in een tunnel, voorzien van ventilatie voor frisse lucht en met de verlichting aan. De tunnel was ongeveer 1,7 meter hoog, je kon er bijna in staan en El Chapo zeker. De tunnel kwam uit in een huis in aanbouw, bijna 1,5 kilometer verder gelegen van de gevangenis Altiplano. Vanuit de gevangenis kan je het huis nog net zien liggen. Vanaf dat moment ontbreekt van Guzmán ieder spoor. Men heeft inmiddels de gevangenis op een complete lock-down gezet, niemand mag er meer in of uit. Het bezoek voor de andere gedetineerden moet maar wachten.

Jillis Roelse is strafadvocaat.

Zie ook:

Tom krijgt Jerry nooit te pakken

Grootste drugsbaas ontsnapt uit cel (UPDATE)