Van Hout: ‘ik voorkwam liquidatie John van den Heuvel’ (VIDEO)

Journalist Bas van Hout zegt in het televisieprogramma EenVandaag indertijd aan de toenmalige BVD te hebben doorgegeven dat er plannen waren om Telegraaf-journalist John van den Heuvel te vermoorden (zie video onder). Van Hout zegt daarmee diens liquidatie te hebben voorkomen.

Uit de roulatie

Journalist Van Hout zegt dat hij niet anders kon. ‘Hij was de eerste die ik heb gewaarschuwd dat hij uit de roulatie moest’, vertelt Bas van Hout nu over de voorgenomen liquidatie van Telegraaf-journalist John van den Heuvel. ‘Ik heb ruzie gehad met degenen die er achter zaten, met criminelen. (…) Ik zei: ‘Hier trek ik de grens. Je moet dit voorkomen, het moet worden geannuleerd, dat contract’.(…) John van den Heuvel zou geliquideerd zijn als ik niet had ingegrepen. Dat weet hij.’

Van Hout zei alleen informatie over voorgenomen liquidaties te hebben doorgegeven aan de dienst. De bekentenis van Bas van Hout (van dit voorjaar) dat hij tussen 1997 en 2002 bron voor inlichtingendienst BVD (de voorloper van de AIVD) was kwam hem op flinke kritiek te staan van collega-journalisten, pikant genoeg in het bijzonder van misdaadjournalist John van den Heuvel.

Staatsgeheimen

Dat Van Hout een bron voor de BVD was geweest bleek in 2006 bekend te zijn geworden door een blunder.

De Telegraaf publiceerde in dat jaar het verhaal dat Van Hout staatsgeheimen over BVD-onderzoek zou verkopen. Volgens Van Hout wisten Telegraaf-journalisten, onder wie Van Den Heuvel, dat dit niet waar kon zijn. Inmiddels zegt Van Hout door inzage in zijn dossier over onderzoek van de CTIVD naar de zaak te hebben vastgesteld dat deze beschuldiging onwaar was.

Zie ook:

AIVD bracht leven misdaadjournalist in gevaar (UPDATE3)