‘Van Lent wilde liquidatie plegen’

De advocaten van Donald G. (foto) hebben een nieuwe getuige naar voren geschoven in het afpersproces tegen Donald G., Hells Angel Harry S. en mede-verdachten. De getuige zou voor de rechtbank willen verklaren dat de "kerngetuige" Remko van Lent in België iemand wilde laten vermoorden. Zijn naam is aan de rechtbank achter gesloten deuren bekendgemaakt. 

Door @Wim van de Pol

Geweld

Dinsdag zal de getuige wel op naam willen gaan verklaren bij de rechtbank in Rotterdam. Volgens advocaat Nico Meijering is hij beducht voor geweld van de kant van Van Lent, hoewel deze ondergedoken zit in het buitenland. Meijering zei dat de nieuwe getuige ontmoetingen met Van Lent heeft gehad enkele weken voordat deze medio maart 2010 met de politie ging praten en onderdook om te onderhandelen over een status als kroongetuige.

Niet berooid

De getuige beweert ook dat Van Lent – in tegenstelling tot wat hij heeft verklaard – helemaal niet berooid was. De getuige zou wekelijks bedragen van rond de 25.000 euro voor Van Lent hebben moeten wegzetten. De getuige zegt dat Van Lent hem vroeg of hij wist hoe iemand in België kon worden vermoord. De advocaten Nico Meijering en Leon van Kleef menen dat de getuige verdere twijfel zal zaaien over de betrouwbaarheid van de verklaringen van Van Lent.

Arbitragezaak

Het belangrijkste bewijs tegen de van afpersingen verdachte Donald G. en Harry S. komt van Van Lent en diens vrouw Jessica. Zij hebben de onderhandelingen over een status als kroongetuige en een beschermingsprogramma afgebroken, er loopt nog een arbitragezaak over hun meningsverschil met de staat.

Geheime ontmoeting

Van Lent had beloofd deze maand als getuige te verschijnen. Een oproeping werd aan hem uitgereikt tijdens een geheime ontmoeting maar Van Lent liet aan de beambten van het Team Getuigen bescherming (TGB) weten dat hij niet zou verschijnen, aldus de officieren van justitie. Hij is wel verplicht om te komen maar als hij in het buitenland zit kan hij niet gedwongen worden om te komen.

Witwassen

Van Lent was ook verdacht van fraude met faillissementen. Advocaat Michel van Stratum vroeg of Van Lent nog wordt vervolgd maar officier van justitie Greetje Bos liet weten dat het bewijs in die zaak onvoldoende is en er gen vervolging plaats zal vinden. Van Stratum vroeg daarop of het accepteren van een bedrag van een miljoen euro, dat Van Lent van een mede-verdachte aannam ter investering, soms geen witwassen was. Van Lent wordt daarvoor niet vervolgd.

Hechtenis

Doordat de advocaten Van Lent toch verder willen horen, maar onduidelijk is of hij nog op komt dagen is er nog geen peil op te trekken wanneer de inhoudelijke behandeling in de zaak tot stand gaat komen. De advocaten van G. en Harry S. hebben om opheffing of schorsing van hun voorlopige hechtenis gevraagd. De andere verdachten zijn op vrije voeten.

Lees voorgaande berichten over de zaak.