Hoeveel verklaringen deed Van Lent?

De pro forma-zitting tegen het tiental verdachten in de afpersingszaak tegen Donald G. en Harry S. (foto) duurde tot maandagavond tot kwart voor acht. Toen was duidelijk dat de verdachten die nog in hechtenis zitten (G., zijn broer Michel G. en Harry S.) voorlopig moeten blijven. Naarmate de dag vorderde was er toenemende irritatie bij de officier van justitie over vragen ten aanzien van getuige Remko van Lent. 

Mark Teurlings de advocaat van de vriendin van Donald G. – verdacht van witwassen en afpersing van Eric B. en Remco van L. –  kreeg het verwijt van officier van justitie Evert Harderwijk dat hij ‘vlak voor de zitting’ informatie over Van Lent naar Vrij Nederland zou hebben doorgespeeld of in ieder geval Van Lent met Vrij Nederland in contact zou hebben gebracht. 

Teurlings ontkende dit en verslaggeefster Marian Husken schudde achter in de zaal het hoofd.

De openhartigheid van Van Lent in Vrij Nederland zal het het Openbaar Ministerie niet goed zijn uitgekomen. Maar ieder verzoek om nadere toelichting werd gepareerd, omdat de veiligheid dit zou vereisen. Wat het standpunt van de rechtbank hierin is, wordt later duidelijk, maar de voorzitter beloofde al wel al wel dat hij ‘zijn pet op zou eten’ indien de zaak, net zoals met Peter la S. in het Passage-proces, meer dan twee jaar zou gaan slepen, door beslommeringen rond een getuige.

Van transparantie over de gang van zaken rond de getuige, die geen kroongetuige is, is nog geen sprake. Zo blijken er na doorvragen van Mark Teurlings naast de 27 kluisverklaringen in het onderhavige onderzoek nog ‘andere’ verklaringen te zijn, die volgens de officier van justitie ‘niet van belang’ zijn in de zaak. Maar kennelijk wel in andere zaken.

Ten slotte informeerde advocaat Michel van Stratum of er ook inzicht gegeven kan worden in de duur en de aard van de contacten van Remko van Lent met de Criminele Inichtingendienst (CIE)

De rechtbank drong er bij het Openbaar Ministerie op aan druk te zetten op het doen horen van getuige Van Lent en zijn ex-echtgenote. Het zijn nu eenmaal cruciale getuigen in de zaak. Gezien de ontwikkelingen van gisteren lijkt de kans klein dat de zaak in de zomer toekomt aan inhoudelijke behandeling. 

Zie ook:

Nogmaals: Van Lent is geen kroongetuige