‘Van Mierlo zat fout bij arrestatiebevel Bouterse’

In het televisieprogramma Andere Tijden zegt Arthur Docters van Leeuwen, in 1997 super-procureur-generaal, dat de Tweede Kamer Van Mierlo destijds had moeten laten aftreden. Minister van Buitenlandse Zaken wijlen Hans van Mierlo heeft er in 1997 voor gezorgd dat toenmalig adviseur van staat van Suriname Desi Bouterse in 1997 niet is gearresteerd in Brazilië. 

Ambassade

Op basis van een drugsonderzoek van de Nederlandse politie kon er een verzoek uitgaan om Bouterse, die in de zomer van 1997 in Brazilië was, aan te houden voor grootschalige cocaïnehandel. Andere Tijden reconstrueert de gebeurtenissen rondom dit verzoek. Van Mierlo greep volgens Docters van Leeuwen op oneigenlijke gronden in. Van Mierlo sprak over de telefoon met minister van Justitie Winnie Sorgdrager. Het arrestatieverzoek lag klaar maar Van Mierlo wilde de ambassade in Brasilia geen opdracht geven het uit te laten gaan.

Gevoelig

De partij van Bouterse had in 1996 de presidentsverkiezingen gewonnen. De zaak-Bouterse lag in 1997 uiterst gevoelig. In februari 1997 voerde Sorgdrager op Trinidad vergeefs een geheim overleg met haar Surinaamse ambtgenoot over het strafrechtelijk onderzoek naar Bouterse. De ingreep van Van Mierlo lekte uit in 1997 in NRC Handelsblad en er ontstond politieke commotie. Van Mierlo zei in de Tweede Kamer dat hij vreesde dat de Brazilianen Bouterse niet zouden hebben willen arresteren. Samenwerking met Brazilië en andere landen zou volgens diplomaten op de tocht staan. Maar volgens Docters van Leeuwen stond Brazilië wel degelijk klaar om Bouterse weg te halen omdat Brazilië Bouterse ‘zat’ zou zijn.

Trinidad

In 1998 dook Bouterse plotseling op in Trinidad, waar hij ook niet werd aangehouden. In 2000 is hij uiteindelijk door het Haagse gerechtshof bij verstek veroordeeld tot elf jaar cel wegens cocaïnehandel. Bouterse is nu president van Suriname en maakt na verkiezingen kans op een volgende termijn.