Van poging doodslag verdachte Ier komt vrij

De van doodslag verdachte Ier Gareth C. (29), die op een avond in februari op het Amsterdamse Rembrandtplein is aangehouden bij coffeeshop Smokey, komt woensdag op vrije voeten. De rechtbank in Amsterdam ziet nu onvoldoende bewijs voor poging doodslag.

Door @Wim van de Pol

De verdenking tegen C. is dat hij met een Walther-pistool met geluiddemper in de Halvemaansteeg een Nigeriaanse drugsdealer probeerde dood te schieten. Volgens de officier van justitie weigerde het wapen en kon het slachtoffer daardoor ontkomen. Hij rende het Rembrandtplein op en sprak daar agenten aan. Gareth C. en zijn gezelschap zochten een goed heenkomen in coffeeshop Smokey op het Rembrandtplein. Omdat C. een opvallende bodywarmer droeg kon de politie het groepje makkeljk traceren. In onder meer het damestoilet van Smokey zijn twee pistolen (Glock en een Walther) met munitie gevonden en ook een schietsleutelhanger.

De Nigeriaan heeft erkend dat hij het groepje in de steeg ‘nep-drugs’ probeerde te verkopen. Op videobeelden is te zien hoe hij de groep twee keer aansprak en vervolgens met gestrekte arm en een vuurwapen werd bedreigd.

Klikgeluiden

Cruciaal is dat het slachtoffer in zijn aangifte sprak van klikgeluiden waaruit op te maken zou zijn dat het wapen weigerde, en dat C. inderdaad probeerde te schieten. Volgens een forensisch rapport is dit mogelijk maar niet zeker. Het rapport geeft daarvoor twee mogelijkheden. De rechtbank overweegt dat er slechts één bron is – de aangever – voor de verdenking van poging tot doodslag, en dat is niet genoeg. De rechtbank heft de voorlopige hechtenis van C. per woensdag op. C. heeft voorzover bekend in Europa geen strafblad. De rechtbank ziet wel bewijs voor de bedreiging en het vuurwapenbezit maar ziet geen grond om hem verder vast te houden. In juli wordt de zaak waarschijnlijk inhoudelijk behandeld.

Trekker

Advocaat Elisabet van Nielen twijfelt ernstig aan de betrouwbaarheid van de verklaringen van de Nigeriaanse drugsdealer. In zijn eerste verklaring was er sprake van een neppistool en een bedreiging en wilde hij geen aangifte doen. Later deed de Nigeriaan wel aangifte en sprak hij over het overhalen van de trekker. Volgens Van Nielen zijn er aanwijzingen dat politieagenten de inhoud van de verklaringen hebben beïnvloed door informatie met het slachtoffer te delen. Het Openbaar Ministerie zal over de gang van zaken rond de verhoren een nader proces-verbaal opstellen.

Van Nielen: ‘Ik wil de heer N. kunnen horen. Tot nu toe is hij bij geplande verhoren bij de rechter-commissaris niet op komen dagen.’ Er staat in juni nog een verhoor met het slachtoffer gepland.

Ierse pers

Van Nielen wierp ook de vraag op hoe het mogelijk is dat de namen van de betrokkenen al diezelfde avond in de Ierse pers terechtgekomen waren. Ook vroeg ze zich af hoe het mogelijk was dat AT5 de volgende dag berichtte dat het wapen van C. weigerde, op basis van bronnen bij de politie.

In Ierse media is Gareth C. in verband gebracht met zware Ierse georganiseerde criminaliteit. Hierover is door het Amsterdamse Openbaar Ministerie geen informatie aan het dossier gevoegd. De behandelende officier van justitie maakt geen deel uit van de afdeling die zware criminaliteit behandelt.

De zaak van de drie mannen die samen met C. werden aangehouden wordt later deze dinsdag inhoudelijk behandeld. De twee Engelsen en een Ier zijn verdachte van het voorhanden hebben van wapens.

Zie ook:

Ierse gangster voor rechtbank

‘Rembrandtplein-zaak geen moordpoging’

Drie Rembrandtplein-verdachten blijven vast