Van U. was een beetje toerekeningsvatbaar

Het gerechtshof in Den Haag vindt dat de man die oud-minister Els Borst en zijn zus Loïs doodstak toch enigszins toerekeningsvatbaar was tijdens die incidenten. Daarom krijgt hij acht jaar cel naast tbs met dwangverpleging.

Schizofrenie

Omdat Bart van U. wel degelijk toerekeningsvatbaar was is hij ook verantwoordelijk voor dubbele doodslag en komt hem straf toe, vindt het hof. De rechtbank in Rotterdam oordeelde vorig jaar nog dat Van U. ten tijde van de twee moorden geheel ontoerekeningsvatbaar was. Om die reden kreeg hij toen geen celstraf opgelegd, maar alleen tbs met dwangverpleging. Het Openbaar Ministerie is hiertegen in hoger beroep gegaan.

Van U. is heeft schizofrenie en is  paranoïde. Hij bekende beide vrouwen te hebben gedood. De misdrijven vonden plaats op 8 februari 2014 in Bilthoven en 10 januari 2015 in Rotterdam.

Psychotische waan

Van U. is tweemaal geobserveerd in het Pieter Baancentrum en daarover is uitvoerig gedragskundig gerapporteerd. Zijn beslissing om de slachtoffers te doden is weliswaar mede, maar waarschijnlijk niet alleen, ingegeven geweest door zijn paranoïde psychotische waan, was een conclusie. Zijn handelen is mogelijk tevens gebaseerd op reële, niet ziekelijke, motieven, vindt het hof. In het geval van Els Borst was dat zijn al lang bestaande en principiële afkeer tegen euthanasie en de euthanasiewetgeving. In het geval van zijn zus was er zijn conflict met haar over de woning en de aanstaande ontruiming daarvan voor een verbouwing waar de verdachte het apert niet mee eens was.

Het hof geeft wel minder straf omdat Van U. sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie in hoger beroep.

Zie ook:

Van U. beschoot Borst met kruisboog