Van wie kwam het zwijggeld voor Fred Ros? (#1)

Tot nu toe was onbekend dat toenmalig advocaat Bram Moszkowicz in 2009 tot drie keer toe in de gevangenis op bezoek is geweest bij de toenmalige moordverdachte – inmiddels kroongetuige – Fred Ros. Waarom eigenlijk? En waarom werd advocaat Peter Plasman bedreigd?

Door @Wim van de Pol

Ros heef verklaard dat hem voor zijn zwijgende verblijf in de bajes 3000 per maand was beloofd plus 175 per maand op een aparte rekening. Een volgende vraag: door wie? Weet Ros wie het zwijggeld betaalden dat hij – naar zijn zeggen – kreeg uitbetaald nadat hij in 2006 was gearresteerd voor de moord op Thomas van der Bijl? Hij is daar niet zo duidelijk over als het lijkt. Dat bleek vorige week tijdens de verhoren van Ros.

Zwijggeld

In zijn kluisverklaringen heeft Ros gezegd dat Ali Akgün en Dino Soerel moordopdrachten verstrekten. En ook dat zij hem voor zijn arrestatie gerust stelden en hem toezeggingen deden voor zwijggeld in de bajes. Het zijn niet de sterkste elementen uit het verhaal van Ros. Hij heeft immers ruim de tijd gekregen om de verklaringen van zijn voorganger Peter la Serpe te lezen, en de zijne wat dit betreft daarop af te stemmen. Het is dan vervolgens ook logisch in zijn gedachte om Soerel en Akgün dan ook de geldschieters te laten zijn.

Maar, hoe dat ook zij, het verhaal over de herkomst van dat geld is van belang.

Paniek

Van 2006 tot 2008 komt het geld netjes binnen, maar in 2008 gaat het mis, zo heeft Ros gezegd. Volgens hem was de reden dat ‘hun’ in paniek waren geraakt over een direct afgeluisterd gesprek tussen Ros en zijn vriend Siem Wulfsen. Dat gesprek was in het Passage-dossier beland. Ros zei in zijn kluisverklaringen:

Omdat er namelijk een keer in een OVC-gesprek (Opnemen Vertrouwelijke Conversatie, red.), een gesprek is geweest over een… dat ik heb gezegd dat als ze de sleutel weg zouden gooien, dan moeten ze nog maar een keer komen.

Ros bedoelde dat men in paniek zou zijn omdat ze dachten dat hij zou overwegen kroongetuige te worden indien hij levenslang zou dreigen te krijgen.

Holleeder-weglatingen

Maar wie waren er nu eigenlijk in paniek? Ali en Dino, bedoelt Ros, de opdrachtgevers in zijn verhaal. Zou kunnen. Maar dat is iets onwaarschijnlijker aan het worden. Er zijn namelijk aanwijzingen dat er meer aan de hand is. Of eigenlijk: dat Ros zaken en personen weglaat. Misschien schuift Ros alles op Dino Soerel en Ali Akgün, om hem moverende redenen, en laat hij elementen uit zijn kennis weg.

Het doet vaag denken aan de Holleeder-weglatingen van Peter la Serpe, die jarenlang informatie over moordopdrachten door Holleeder niet in zijn verhaal bleek te hebben meegenomen.

Bedreigd

In de eerste plaats weet Ros zich niets te herinneren van de bedreiging van zijn toenmalige advocaat Peter Plasman (foto rechts). Plasman zo blijkt nu, heeft twee maanden geleden bij de rechter-commissaris, als getuige verteld dat hij in 2009 op zijn kantoor ernstig is bedreigd door één of twee mannen. De reden voor de bedreiging was dat Plasman er maar voor moest zorgen dat Ros niet met justitie zou gaan praten.

‘Zeer serieus’

Plasman nam deze bedreiging toen ’zeer serieus’. Hij weigerde de rechter-commissaris te vertellen wie dit was/waren geweest. Hij zei wel dat het ging om (een) man(nen) die hij niet koppelde aan Passage-verdachten (Dino Soerel en Ali Akgün dus). Plasman zei ook dat hij destijds deze dreiging uitgebreid met zijn cliënt Ros heeft besproken. Wat natuurlijk ook nogal voor de hand ligt.

Kennis

Desgevraagd zei Ros vorige week onder ede zich hiervan niets van te kunnen herinneren. Wat natuurlijk juist weer niet erg voor de hand ligt. Aangenomen dat Plasman hier de waarheid spreekt, en waarom zou hij liegen, laat Ros hier waarschijnlijk wat weg. Namelijk zijn kennis over wie Plasman bedreigde(n). En ook: zijn wetenschap over personen die – kennelijk – te maken hebben met een aantal onderwereldmoorden waar ook Ros iets van weet, zoals die op Thomas van der Bijl en bijvoorbeeld Cor van Hout. En daar moet hij gezien zijn kroongetuige-deal toch juist alles over vertellen?

Geheugenverlies

Al met al werkt het Plasman-verhaal enigszins ontlastend voor Dino Soerel (en wie weet ook voor Willem Holleeder want die zat in 2009 vast). Ros probeerde in de zitting de spotlight wel weer op Soerel te richten. Hij zei dat de dreiging toch heel goed uit de koker van Dino Soerel kon komen (hij bedoelde maar: iedereen is immers doodsbang voor Dino?).

Ros’ geheugenverlies over de dreiging op Plasman bleef niettemin hangen. Of was het geen geheugenverlies, maar een bewuste “weglating” geweest?

Moszkowicz

Vorige week trad in ieder geval één weglating aan de dag: Ros had nooit verteld dat Bram Moszkowicz kort na de bedreiging van Plasman wel drie keer bij hem in de gevangenis op bezoek was geweest. Onderwerp was onder meer geweest, aldus Ros, het zwijggeld dat hem was beloofd, en of dat nog een keer zou komen.

wordt vervolgd