Vast in Venezuela, erin geluisd of niet?

Volgens de laatste cijfers zitten ruim 2500 Nederlanders gevangen in het buitenland. In de meeste gevallen gaat het om drugs gerelateerde misdrijven. Een voorbeeld is de 28-jarige Arnhemmer Melvin Gerrits. Hij zit sinds oktober 2011 vast in Venezuela voor de smokkel van ongeveer elf kilo cocaïne. Hij is naar eigen zeggen schuldig, maar hij is er toch ingeluisd. Video na de break.

(Foto: gld.nl)

In oktober 2011 reist Melvin Gerrits (28) samen met zijn vriend Freddy naar Venezuela. Volgens Gerrits was het vooraf al bij beide mannen bekend dat ze coke zouden smokkelen vanuit Zuid-Amerika. Freddy zegt daar niets van te weten, zo bleek uit een uitzending van Dossier GLD van Omroep Gelderland vorige week.

Kilo's coke

Op het vliegveld in de hoofdstad Caracas in Venezuela worden de mannen op 20 oktober 2011 aangehouden. In de tas van Melvin Gerrits zit ongeveer elf kilo cocaïne. In de tas van Freddy wordt niets gevonden. Gerrits zegt tegenover Dossier GLD: ‘Ik ben er gewoon een beetje ingeluisd omdat er iets meer bij mij in de koffer zat dan afgesproken. Er was afgesproken dat ik vijf kilo in mijn koffer zou hebben, maar dat is elf kilo geweest.’

Vluchten

Daardoor lijkt het alsof Freddy zijn deel, de andere vijf kilo coke, bij Gerrits in de koffer heeft gedaan. Freddy zegt er niets van te weten. Hij wordt enkele weken na zijn aanhouding vrijgelaten om zijn proces in vrijheid af te wachten. Freddy vlucht echter via Suriname naar Nederland. Melvin Gerrits wordt veroordeeld tot vijftien jaar cel.

Moord

De Arnhemmer leeft daar onder erbarmelijke omstandigheden. Hij heeft onder meer gezien hoe een jongen door zijn hoofd werd geschoten en dat een andere gevangene werd doodgestoken.  

Hieronder de reportage van Omroep Gelderland waarin ook eventuele afpersers in Nederland ter sprake komen.