Tot vier jaar voor vastgoedfraude

De hoofdverdachte in de grote vastgoedfraudezaak is veroordeeld tot vier jaar cel voor valsheid in geschrifte, witwassen, omkoping, wapenbezit en het leiding geven aan twee criminele organisaties. Maar Jan van Vlijmen werd vrijgesproken van oplichting van het Philips Pensioenfonds bij de verkoop van een vastgoedproject. 

 Dat was een reden waarom Van Vlijmen drie jaar minder straf kreeg dan geëist. De rechtbank kortte ook op de straf omdat Van Vlijmen alles eerlijk heeft opgebiecht en heeft meegewerkt aan het onderzoek. Van Vlijmen heeft tientallen miljoenen aan schadevergoedingen betaald.

Medeverdachte Will Frencken werd vrijgesproken van oplichting van het Philips Pensioenfonds, waar hij ooit directeur was. Frencken kreeg vier jaar cel voor zijn rol in de criminele organisatie. 

Een appartementencomplex van Philips in Amsterdam werd in 2006 via aan Fortis Verzekeringen waarmee Van Vlijmen en Frencken miljoenen verdienden. Maar de rechtbank vond dat niet bewezen was dat het gebouw door de verdachten voor een oneerlijk lage prijs werd gekocht om voor hogere prijs te verkopen. 

De voormalige bestuursvoorzitter van het Bouwfonds, Cees Hakstege, kreeg slechts 240 uur taakstraf in plaats van de voer jaar cel die was geëist.

Zie verder NOS.