‘Fraude ingegeven door accountant’

De beslissing van vastgoedmiljonair Hans van Veggel om in 2006 een groot deel van zijn vermogen onder te brengen in een stichting op Curaçao was ingegeven door een advies van belastingadviseurs van Ernst & Young. Van Veggel is nu verdacht witwassen, achterhouden van informatie en oplichting van de Belastingdienst. Dat schijft De Telegraaf op basis van bronnen bij het onderzoek.

Disndag verichtte de FIOD invallen bij het woonhuis van Van Veggel in Wassenaar en kantoren in Gouda, Amsterdam en op Curaçao. Hij zou de Belastingdienst voor ruim 25 miljoen hebben opgelicht. De opbrengst van de verkoop van vakantieparken aan een Frans concern zou hij hebben verborgen op Curaçao.

Van Veggel is op vrije voeten. Hij spreekt zelf van een ’verschil van mening’ met de Belastingdienst. Zijn advocaat Daan Doorenbos zei tegen De Telegraaf dat Van Veggel iemand is die zijn belastingadviseur volledig vertrouwt. 'Hij is niet iemand die zich verdiept in fiscaliteit'.

Hans van Veggel heeft een geschat vermogen 300 miljoen euro. Hij woont in een exclusieve villa in Wassenaar naast de Koninklijke Haagse Golf & Countryclub. Zijn bekendste bedrijf is Multi. Er is nu beslag gelegd op zijn bankrekeningen, een vrachtwagen vol kunstvoorwerpen en 200.000 euro aan contanten.

In 2010 schikte Multi Vastgoed voor ruim een half miljoen schikken met het Openbaar Ministerie nadat zijn bedrijf werd verdacht van het betalen van steekpenningen aan de vrouw van Hubert Möllenkamp, de ex-directeur van de Amsterdamse woningbouwcorporatie Rochdale. Van Veggel betaalde persoonlijk 25.000 euro betalen om vervolging af te kopen.