Vastgoedmiljonair Kroon voor de rechter

Onroerend goed magnaat Evert Kroon (nummer 352 in de Quote 500), moet zich dinsdag, voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Utrecht verantwoorden voor belastingfraude en valsheid in geschrifte. Kroon werd vorig jaar aangehouden, samen met designer Jan des Bouvrie. Des Bouvrie kocht zijn strafvervolging af, maar Kroon moet volgende week voor het hekje verschijnen. Het vastgoedbedrijf Kroon Groep kreeg de afgelopen jaren een conflict met de fiscus over anderhalf miljoen aan omzetbelasting.

Justitie hield hem een jaar geleden aan wegens ernstige verdenking van BTW-fraude. Kroon zou ten onrechte privéverbouwingen aan zijn huis, vakantiehuis en motorjacht hebben laten betalen door zijn bedrijf. Daardoor lukte het hem om voor 1,5 miljoen euro BTW terug te vorderen.

Medeverdachte bij deze vermeende fraude was Kroons ,,goede vriend en zakenrelatie” Jan des Bouvrie, die de  privé-villa van Evert Kroon in Frankrijk had ingericht en daarvoor facturen stuurde naar de zakelijke BV van Kroon. Op die manier kon Kroon BTW terug vorderen waar hij eigenlijk geen recht op had. Jan de Bouvrie schikte met de fiscus, naar eigen zeggen ging de hele zaak om een factuurbedrag van 80.000 EUR. Na zijn vrijlating gaf de ontwerper een drukbezochte persconferentie (hier terug te zien).

Evert Kroon groeide op in het Utrechtse dorpje Tienhoven. Daar dreef zijn vader een garage met benzinepomp. Zoon Evert had een ander doel: geld verdienen om onafhankelijk te kunnen worden. ,,Dat leren ze je niet op school”, zei hij tegen Nrc.next. Op zijn twaalfde begon Kroon te handelen in fietsen en brommers. Later in zijn jeugd stapte hij over op de verkoop van auto’s. Hij verkreeg het dealerschap van Renault in Utrecht en toen hij 25 jaar was, was hij de grootste Renaultdealer van het land.

Hij verkocht het bedrijf in 1990 voor 20 miljoen gulden. Dat leverde hem het startkapitaal voor zijn carrière als projectontwikkelaar en handelaar in vastgoed. Hij wist zijn fortuin flink te vergroten tijdens de onroerend goed hausse, begin deze eeuw. Op de top van zijn carriere werd zijn vermogen door Quote geschat op 60 miljoen euro en bezette hij de 382ste plaats in de lijst. Elk jaar als de nieuwe editie uitkwam werd hij in door vriendenkring vernoemd naar zijn positie op de lijst. Inmiddels noemen zijn vrienden hem Q352, want zijn ster is dalende. In het laatste nummer van de Quote 500 wordt zijn vermogen geschat op € 25 miljoen.

Evert Kroon deed drie maal mee aan de autorally Parijs-Dakar. In 2005 met misdaadjournalist Peter R. de Vries, in 2006 met motorcrosser Gerard Rond. De eerste keer verdwaalde hij in de woestijn en in 2006 reed hij total loss. In 2007 reed hij de rally solo, op een crossmotor en haalde toen wel de eindstreep in Senegal.