Vastgoedontwikkelaar in Dubai opgepakt

De Nederlandse vastgoedman Roger Lips, ontwikkelaar van winkelcentrum The Wall langs de A2 in Utrecht is deze week aangehouden in Dubai op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie dat hem verdenkt van witwassen en faillissementsfraude.

Toren

Lips was ook de man achter het nooit gerealiseerde megalomane plan om in Utrecht de 262 meter hoge Belle van Zuylentoren te bouwen. Bedrijven van Lips gingen ruim twee jaar geleden failliet, en hijzelf ging ook persoonlijk op de fles op verzoek van ABN-AMRO, die nog een bonnetje van tientallen miljoenen met hem wil afrekenen. De genationaliseerde SNS-bank leende hem voor diverse projecten bij elkaar 380 miljoen euro leende en kwam erdoor in de problemen.

Villa

Lips zat in 2013 al een maand in de cel. Dat was op verzoek van de curatoren van het faillissement die hem zo wilden dwingen informatie over fondsen te verschaffen en positief mee te werken aan de afwikkeling van het faillissement. Tips kwam vrij week uit naar Zwitserland en toen naar Dubai, waar Telegraaf-verslaggever John van den Heuvel hem opspoorde. Hij leefde daar in een villa in een beveiligde woonwijk met vrouw en kinderen.

Vrije voeten

Tips zelf toont zich onder meer op Twitter overtuigd van zijn onschuld en zegt te zijn gaan twijfelen aan de rechtstaat. Hij is na zijn aanhouding in Dubai weer op vrije voeten gesteld maar heeft wel zijn paspoort in moeten leveren. Om een uitlevering met Dubai tot stand te brengen moet Nederland een verzoek indienen dat via een een rechterlijke procedure wordt afgewikkeld.