Vaten chemisch afval gedumpt

Onbekenden hebben een grote hoeveelheid drugsafval gedumpt in de natuur bij Loon op Zand (N.-B.). De vaten werden zaterdagavond gevonden op een zandpad bij de Baan Achter De Plakken. Ook in de natuur bij het Limburgse Tegelen zijn vaten met chemisch afval gevonden.

(foto archief)

Recreatiegebied

In Loon op Zand ging het om circa honderd vaten en jerrycans met chemicaliën, restproducten van vermoedelijke productie van synthetische drugs. Het afval is waarschijnlijk afkomstig van een drugslaboratorium en was gedumpt op de gemeentegrens Loon op Zand – Tilburg (omgeving recreatiegebied Het Blauwe Meer). Verder lagen er ook resten van een wietteelt. Een wandelaar trof de vaten aan en sloeg alarm. De brandweer zette de omgeving af en droeg de zaak over aan de politie.

Afvaldepot

De gemeente Loon op Zand liet het afval door een gespecialiseerd bedrijf afvoeren naar een afvaldepot. Daar worden monsters genomen. Er wordt een onderzoek naar de herkomst van de vaten ingesteld. Het dumpen van dit soort drugsafval zorgt voor ernstige milieuschade en onveilige situaties. Dergelijke stoffen zijn doorgaans giftig.

Brandweer

Zondagochtend rond 08.30 uur zijn er in Tegelen door een wandelaar in het bosgebied aan de Jagerstraat elf vaten aangetroffen waarvan het vermoeden bestaat dat deze afkomstig zijn van een drugslaboratorium. Het ging om 8 kleine en 3 grote vaten waarvan er een nog gevuld was met een onbekende vloeistof. De brandweer was erbij in verband met het mogelijke gevaar. Zover bekend is er geen vloeistof de bodem ingedrongen. De vaten werden veiliggesteld en de politie onderzoekt de herkomst en wie er verantwoordelijk voor is.