Vaten drugsafval in brand gestoken

De politie heeft vrijdagavond in het Limburgse Bunde tien vaten met drugsafval die in brand waren gestoken gevonden. De brandweer heeft de branden geblust, maar twee vaten zijn volledig vergaan.

Foto: archief

De vaten zijn inmiddels opgeruimd. Bij de brand zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Het is niet duidelijk waar het afval vandaan komt, de politie onderzoekt dat. De afgelopen maanden worden in Limburg en Brabant regelmatig vaten met drugsafval gedumpt.

Vorig jaar was er een explosieve stijging; toen werd 150 keer drugsafval gevonden tegenover 69 in het jaar daarvoor. Daarnaast zijn er ook lozingen die niet altijd worden ontdekt. Zo bleek onlangs uit onderzoek dat het vorig jaar flink meer drugs in het rioolwater is terechtgekomen. Dat kan komen doordat er meer drugsgebruikers zijn, maar het was dusdanig veel dat het waarschijnlijk gaat om illegale lozingen van drugsafval.

Chinese vaten in Tilburg

Afgelopen week werd bij Tilburg een andere opmerkelijke vondst gedaan. Daar werden twaalf kartonnen vaten gevonden met daarin apaan, een grondstof voor synthetische drugs. De politie denkt dat een producent van drugs in paniek is geraakt, en toen de vaten heeft gedumpt.

Op de vaten die bij Tilburg werden gevonden, stonden Chinese tekens. Waarschijnlijk is de apaan van China via Oost-Europa naar Nederland vervoerd. Het ging in totaal om 300 kilo. De apaan zou, als die verwerkt zou worden tot drugs, ruim anderhalf miljoen euro waard zijn.