Vechtsportspecialist ging in zware criminaliteit

Hans Nijman (55) was vanaf 1991 actief in de mixed martial arts en maakte faam als worstelaar en freefighter als leerling van Amsterdammer Chris Dolman. Hij won tot 2000 verschillende grote partijen en toernooien. Hij was samen met zijn vriend Dick Vrij eigenaar van sportschool TopTeam in Beverwijk.

Soerel

De naam Nijman viel na de eeuwwisseling in verschillende grote politieonderzoeken naar drugshandel, bedreiging en afpersing. Hij kwam ook voor in onderzoeken naast Dino Soerel die geldt als een goed contact van Nijman en Vrij. In 2007 beschikte de Criminele Inlichtingeneenheid van de Nationale Recherche over informatie dat: ‘Hans Nijman en Dick Vrij regelen het vervoer van partijen cocaïne van Dino Soerel en Ali A.’ Nijman is niet voor de rechter gebracht voor die drugshandel. Dino Soerel wel.

Bulldog

Nijman was medeverdachte in het jarenlange onderzoek naar Danny K., Willem Holleeder en Dick Vrij naar onder meer afpersing. Volgens de politie kreeg één van de slachtoffers een gewelddadige behandeling van Nijman. Hij stond ook regelmatig aan de deur bij de Amsterdamse Bulldog, een plaats waar sommige criminelen geregeld samenkwamen.

Begrafenis

Nijman behoorde tot de intimi van de overgebleven Amsterdams-Hollandse penose. Zo nam de politie hem waar op de begrafenis van van de vader van Danny K. waar ook onder meer Dino Soerel, Jesse Remmers en Fred Ros aanwezig waren. Hij bezocht Danny K. regelmatig toen die in 2006 gedetineerd zat in de gevangenis van Heerhugowaard. Willem Endstra noemde Nijman tijdens de beroemde geheime achterbankgesprekken met de recherche als één van de sterke mannen die zich bezighielden met afpersing van zakenlieden.

Zie ook:

Hans Nijman doodgeschoten in Beverwijk