Veel agenten in privé bedreigd

Twintig procent van de politiemensen wordt in de privésfeer wel eens bedreigd of geïntimideerd. Dat heeft korpschef Rookhuijzen van de politie Limburg-Noord in het tv-programma Uitgesproken gezegd. Rookhuyzen die zegt namens de Nederlandse politie te spreken noemt dat een zorgwekkende trend. Bedreigingen worden niet geregistreerd, daarom heeft de korpschef een enquete gehouden binnen zijn korps Limburg-Noord. Soms worden naast de agent ook de partner en kinderen betrokken. Kijken na de break.

Volgens Rookhuijzen geldt de situatie in Limburg-Noord voor heel Nederland. ‘Dit is echt twee bruggen te ver, dit is de overtreffende trap’, zegt de korpschef.

In Uitgesproken EO doen politieman Rob Litjens en zijn vrouw hun verhaal. Bij de wijkagent in de omgeving van Weert wordt begin dit jaar de auto in brand gestoken, die voor hun woning geparkeerd staat. Ook het huis raakt beschadigd. De dader is nooit gepakt. Litjens’ huis krijgt camerabewaking om zijn gezin te beschermen. De beelden worden rechtstreeks doorgelinkt naar de meldkamer van het politiebureau.

Als toenemende bedreigingen van politieagenten in hun thuissituatie niet wordt gestopt, dan vreest Rookhuijzen een onhoudbare situatie. De Nederlandse politie moet dit meer prioriteit geven, aldus de korpschef.


Bekijk de video in andere formaten.