Veel arrestaties na brute moord Hélène Pastor

De 77-jarige Hélène Pastor werd samen met haar chauffeur op 6 mei voor een ziekenhuis in het Franse Nice getroffen door een kogelregen. Beiden overleden ze later die maand. Afgelopen maandag heeft de Franse politie 19 arrestaties verricht in verband met deze brute moord. Onder de arrestanten bevinden zich haar dochter en schoonzoon.

Schoonzoon

De dochter van Pastor, Sylvia (53) wordt in het belang van het onderzoek vastgehouden. Maar de Franse Justitie richt zich vooral op de schoonzoon, Wojciech Janowski de honorair consul van Polen. Twee mannen uit de Comorese gemeenschap van Marseille worden verdacht van de moordaanslag. Opmerkelijke transacties op de bankrekening van Janowski zouden heb in verband brengen met deze verdachten.

Amateuristisch

Bij de aanslag zijn de verdachten volgens onderzoekers zeer amateuristisch te werk gegaan. Hierdoor waren er genoeg sporen waarmee iets gedaan kon worden. Ze heeft de schutter zich naar de plaats des onheils laten vervoeren via de taxi en heeft hij in plaats van met een automatisch wapen met een jachtgeweer met afgezaagde loop geschoten. De schutters hebben zich ook nog met onbedekt gezicht laten registreren door tal van camera’s in de omgeving.

Motief

In de Franse media gaan verschillende verhalen rond over de aanleiding voor deze moord. Een van de motieven lijkt het kapitaal van Pastor te zijn. Vandaar dat er familieleden onder de verdachten zitten.

Een andere lezeing is dat de Russische en Italiaanse georganiseerde misdaad met de moord te maken heeft. Er zouden mogelijk conflicten zijn tussen de familie Pastor en deze organisaties over onroerend goed aan de Côte d’Azur.

Vermogen

Hélène Pastor was een van de, zo niet de, rijkste vrouwen van Monaco. Ze was erfgename van een vastgoedimperium dat opgebouwd was door haar vader Gildo Pastor. Hij had een goede verstandhouding met de familie Grimaldi en dat heeft hem geen windeieren gelegd. De familie Pastor wordt ook wel de ‘tweede prinselijke familie van Monaco’ genoemd. Ze bezit 1/3 van het onroerend goed in het staatje en haar vermogen wordt tussen de 15 en 20 miljard euro geschat.