Veel bewaarders gevangenissen ziek thuis

Het ziekteverzuim onder gevangenisbewaarders is 7,4%, bijna twee keer het landelijk gemiddelde. Dat meldt het AD vandaag. Vakbonden luiden de noodklok en willen meer personeel in de penitentiaire inrichtingen.

Steeds meer cipiers melden zich ziek. De eerste zes maanden van 2016 is het ziekteverzuim in de Nederlandse gevangenissen gestegen tot 7,4 procent. Elke dag zitten zo’n 600 bewaarders ziek thuis.

Reorganisaties

Vakbonden wijten dat aan de werkdruk die de laatste tijd extreem zou zijn toegenomen. En door de dalende criminaliteitscijfers worden steeds meer gevangenissen gesloten, wat onzekerheid veroorzaakt, zegt CNV-bestuurder Jorick de Bruin:

Er is veel onrust door een opeenstapeling van reorganisaties. Mensen zijn bang dat ze hun baan verliezen. Daar worden ze letterlijk ziek van.

 

Spanningen

De PI Alphen aan den Rijn spant de kroon: daar zit 9,6 procent van het personeel thuis. In die gevangenis werd afgelopen februari een cipier neergestoken door een gedetineerde. Er zijn grote spanningen tussen gevangenen en medewerkers in Alphen. Maar ook in de bajesen van Heerhugowaard, Haaglanden, Nieuwegein en Arnhem zitten opmerkelijk veel bewaarders ziek thuis. In totaal werken er zo’n 8100 mensen in 26 gevangenissen.