‘Veel illegale puppyhandel in Brabant’

Noord-Brabant is het centrum van grootscheepse, internationale handel in verwaarloosde puppy’s. Dat blijkt uit gesprekken die Omroep Brabant voerde met tientallen dierenartsen in de provincie.

Knoeien

In Brabant knoeien groothandelaren met inentingen en hondenpaspoorten. Ze zetten de honden af via internet en louche handel. Volgens Omroep Brabant worden de puppy’s gefokt in grote boerderijen in Oost-Europa, in bijzonder slechte omstandigheden. Zo krijgen ze nauwelijks aandacht, speelruimte of daglicht.

Stress

Met honderden tegelijk worden ze in slechte omstandigheden vervoerd in bestelbusjes of vrachtwagens en naar Nederland gebracht. Sommige hondjes overleven die reis niet door de stress of de overbevolking tijdens het vervoer.

Dierenmaffia

Niet alle dierenartsen die Omroep Brabant sprak durven herkenbaar in beeld te komen. Een dierenarts: ‘In de hondenhandel is veel geld te verdienen. Collega’s van mij worden bedreigd. Daarom wil ik niet herkenbaar in beeld. In een aantal gevallen kun je echt wel spreken van dierenmaffia.’

Hondsdolheid

Wetenschapper Paul Overgaauw van de universiteit van Utrecht deed jarenlang onderzoek naar de malafide handel in puppy’s. Overgaauw: ‘Je weet niet wat je binnenhaalt, je weet niet wat je krijgt. Je weet niet of ze gesocialiseerd zijn en je weet niet hoe oud ze zijn. Je weet niet of ze wel goed gevaccineerd zijn. Je weet niet wat voor parasieten ze bij zich hebben. En er is altijd het risico dat ze rabiës, hondsdolheid, met zich mee brengen. Als dat een keer gebeurt, hebben we echt een probleem in dit land.’