6 drugsgrafieken: veel meer speed onderschept

Wereldwijd is de hoeveelheid amfetamine die in beslag is genomen fors gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van de Verenigde Naties, die de bevindingen opschreef in het World Drugs Report. Crimesite zette, naast de forse stijging van amfetamine, de interessantste resultaten in zes grafieken op een rijtje.

Door Wouter van Loon

Sinds 2006 tot 2012, het meest recente jaar waarover cijfers beschikbaar zijn, is het aantal drugsgebruikers wereldwijd met 16 procent gestegen, blijkt uit de schattingen van de Verenigde Naties. Het aantal gebruikers lag in 2012 op 243 miljoen, in 2006 waren dat er nog 208 miljoen. Het aantal probleemgebruikers zou rond de 27 miljoen liggen.

 

 

Cannabis is, niet verrassend verreweg de meest gebruikte drugs. Op grote achterstand volgen amfetamine en, opvallend, pijnstillers. De pijnstillers zijn aan een opmars bezig; de medicijnen zijn goedkoper en beter te verkrijgen dan heroïne en worden daardoor als vervanger gebruikt, opperen experts van de Verenigde Naties.

 

In absolute aantallen waren de meeste drugsgerelateerde sterfgevallen in Azië. Maar relatief gezien voert Noord Amerika de lijst met afstand aan. Wat verder opvalt: het lage aantal doden in Latijs-Amerika.

 

 

Een van de opvallendste cijfers die in het rapport worden genoemd, is de sterke stijging van in beslag genomen amfetamine. Het is voor het tweede jaar op rij dat er wereldwijd fors meer amfetamine in beslag is genomen.

 

 

De oorzaak van de stijging moet voornamelijk in Noord Amerika gezocht worden. Meer dan de helft van de in 2012 in beslag genomen amfetamine werd in Noord Amerika onderschept, zoals onderstaande grafiek laat zien. Ook blijkt uit de cijfers dat in de Verenigde Staten en Mexico fors meer drugslabs waar synthetische drugs wordt gemaakt zijn opgerold.

 

 

In Afghanistan blijft de drugsproductie groeien. Afgelopen jaar steeg het aantal hectare papavervelden tot 209.000. In totaal wordt er voor zo'n 5.500 ton aan opium verbouwd.