Ontsnappingspogingen bij het ziekenhuis

Uit cijfers van de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) van het ministerie van Justitie blijkt dat bij bezoeken van gedetineerden aan het ziekenhuis relatief veel ontsnappingspogingen zijn. Medewerkers van het gevangenenvervoer van justitie losten in Den Haag op 28 november 2013 verschillende schoten op een man die probeerde vanuit zijn rolstoel te ontsnappen.

Tandarts

Hij werd pas gepakt nadat achtervolgers een waarschuwingsschot en drie gerichte schoten hadden gelost waarbij één kogel hem velde en hij werd aangehouden. Op 19 november 2014 wilde een gedetineerde ervandoor wilde gaan in het Diakonessenziekenhuis in Utrecht. Na een achtervolging, twee waarschuwingsschoten en twee gerichte schoten kon hij worden ingerekend. Hij werd één keer geraakt. Op het Wilhelminaplein in Hardenberg is op 19 augustus 2013 geschoten toen een gedetineerde onder begeleiding bij de tandarts was. Hij probeerde te ontsnappen en de begeleider loste daarop een waarschuwingsschot gelost waarna hij bleef staan.

Bejaardenhuis

In 2013 is vier keer en in 2014 twee keer geschoten bij ontsnappingspogingen van gedetineerden, steeds bij een bezoek aan een tandarts of ziekenhuis. Bij de in totaal zes incidenten bleef het vier keer bij waarschuwingsschoten. Slechts één keer lukte het een gevangene echt te ontsnappen, ondanks een waarschuwingsschot, op 11 juli 2013 toen een gevangene het Diakonessenziekenhuis in Utrecht bezocht. Bij aankomst ging de gedetineerde ervandoor en vluchtte een nabijgelegen bejaardenhuis in.

Lees ook:

De man die A., de B., C., en M. chauffeerde