Veel oplichting door Ierse “klusjesmannen”

In de afgelopen jaren is het aantal meldingen bij de politie over malafide Ierse klussers verzesvoudigd. Dat schrijft De Telegraaf. Deze “travellers”, zijn leden van Ierse families die rondtrekken met klusbusjes en caravans.

Bejaarden

De politie zegt dat ze vooral (hoog)bejaarden en alleenstaanden als doelwit hebben. Ze bieden aan om verbouwingen of schilderwerk te doen. Maar na een aanbetaling en investering in materiaalkosten leveren ze geen of krakkemikkig werk op. Ze verblijven doorgaans op campings.

Drie ton

Slachtoffers betaalden bedragen van enkele honderden euro’s tot zelfs enkele tonnen. Een 78-jarige Amsterdammer verloor drie ton. Hij stemde in met het schilderen van zijn huis, waarna de oplichters steeds meer ’mankementen’ tegenkwamen aan de woning, die dringend zouden moeten worden opgeknapt. In die zaak zitten inmiddels verdachten vast.

Aangifte

Slachtoffer durven vaak geen aangifte te doen en dat maakt de aanpak van dit soort criminelen moeilijker. Bovendien opereren ze in wisselende samenstelling en met steeds andere voertuigen waarvan ze ook de kentekens wijzigen. Bovendien is de registratie van de activiteiten in politiesystemen niet goed verzorgd zodat oude gevallen moeilijk te inventariseren zijn.