Veertien jaar voor doodslag Lam

Wen L. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot veertien jaar celstraf wegens doodslag op snackbareigenaar Lam (foto). Diens lichaam werd op 17 juli 2010 in elf delen teruggevonden in een vuilcontainer in Amsterdam-Noord. Hoewel Wen L. steeds heeft ontkend, vindt de rechtbank bewijs voor zijn schuld in: telefooncontacten tussen hem en Lam op de avond van 15 juli 2010 en dat L. kort na de dood van Lam over diens telefoon beschikte.

Verdachte heeft volgens de rechtbank hierover ook een leugenachtige verklaring afgelegd.

Moord vindt de rechtbank niet bewezen, evenals de officier van justitie: niet is gebleken dat de verdachte met voorbedachte rade te werk is gegaan.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met het feit dat verdachte zich op een koelbloedige en berekenende wijze van het lichaam van Lam heeft ontdaan: door het in elf stukken te snijden, te zagen of te hakken en deze in een vuilcontainer te deponeren.

Verdachte is daarmee op een gruwelijke, respectloze en barbaarse wijze omgegaan met het lichaam van Lam. Dit is een ernstige schok voor de nabestaanden in het bijzonder en de rechtsorde in het algemeen.

Hoewel zich in het dossier aanknopingspunten bevinden dat een mogelijk motief voor het doden van Lam gelegen zou kunnen zijn in de financiële sfeer, heeft de rechtbank geen duidelijk motief kunnen vaststellen.

De rechtbank legt verdachte een gevangenisstraf op wegens doodslag voor de duur van veertien jaar en volgt daarmee de officier van justitie in zijn eis.

Het vonnis.

Eerdere berichten over de zaak.