Misdaadcijfers Amsterdam

Vanochtend presenteerde de driehoek (burgemeester, hoofdcommissaris en hoofdofficier van justitie) de veiligheidscijfers van Amsterdam. Algemene beeld: Amsterdam wordt veiliger. Het aantal geregistreerde misdrijven neemt af; dat geldt overigens ook voor de rest van Nederland. 

Zo daalde het aantal geweldsmisdrijven vorig jaar met drie procent ten opzichte van 2014, tot 8426. Het aantal straatroven daalde met 16 procent (1496). Het aantal woninginbraken nam met 7 procent af (1825).

Andere opvallende cijfers.

De politie heeft in 2015 396 vuurwapens in beslag genomen. In 2014 waren dat er nog 314. In bijna alle categorieën is een stijging te zien: er werden meer revolvers, meer omgebouwde alarmpistolen en meer geweren gevonden. Ook het aantal in beslag genomen automatische vuurwapens nam toe: 18 in 2015 tegenover 7 in 2014. De politie heeft ook meer munitie in beslag genomen. Daarbij was een opvallende hoeveelheid patronen die ook voor Kalasjnikovs gebruikt kunnen worden.

In de regio Amsterdam zijn vorig jaar 29 zogenaamde ‘sleutelplaatsen’ gesloten, dit zijn cafés en koffiehuizen waar criminelen zich verzamelen. Door de aanpak van de sleutelplaatsen en de focus op de wapenonderzoeken is het aantal liquidaties afgenomen. In 2015 werden er in Amsterdam en directe omgeving ‘maar’ 6 criminelen geliquideerd. Het totaal aantal doden door geweld laat een laagterecord zien: 16.

Het aantal overvallen steeg met 6 procent (196); in 2014 was er nog sprake van een grote daling, 32%.

In maart verschijnt bij Crimesite het boek Misdaadatlas van de Lage Landen, met trends in de misdaadcijfers van heel Nederland en België. Vol met kaartjes, infographics en grafieken.