Straatgevechten in drugsoorlog Mexico (video)

De arrestatie van de leider van het Golf-kartel Ezequiel Cárdenas of Tony Tormenta leidde vorige week tot een acht uur lange confrontatie in het centrum van de stad Matamoros (420.000 inwoners). Het had veel weg van een oorlogssituatie en speelde zich af in verschillende woonwijken van Matamoros. Volgens de Mexicaanse marine zijn er in Matamoros 660 soldaten ingezet. Hoe is dat voor gewone mensen? Nieuwe video geeft een indruk.

De gevechten waren donderdag begonnen in verschillende dorpjes rond de stad en verplaatsten zich vrijdagochtend naar Matamoros. Bij en eerdere schietpartij in september wist Cardenas te ontkomen. Bij de gevechten zijn automatische geweren gebruikt (veelal AK-47), .30 mitrailleurs (vaak gemonteerd op pick-uptrucks) en onder meer granaatwerpers. Volgens officiële cijfers zouden de gevechten 10 levens hebben gekost maar in Amerikaanse kranten en op You Tube circuleerden schattingen van meer dan 40. Hieronder beelden van de gevechten. Vanaf 10 seconden: een aantal SUV’s van het Golfkartel die op een brede straat onder vuur komen van militairen en uiteindelijk er toch doorheen komen. We horen automatische geweren en mitrailleurs. Een autobus probeert via de middenberm in het kruisvuur een goed heenkomen te zoeken.

{youtube}BLRHTeZiRbU{/youtube}

Bij de gevechten om de panden waar de drugsbaron zich had verschanst waren er 150 mariniers betrokken en een onbekend aantal kartelsoldaten. Duidelijk te zien hoe een granaatinslag de eerste verdieping van een winkelpand verwoestte:

{youtube}knkZJ39MsVI{/youtube}

Burgers staan te filmen voor hun huis als SUV’s in vuurgevecht voorbij schieten en vluchten hun huis in.

{youtube}0p_Zeh488H8{/youtube}

Voor wie er geen genoeg van kan krijgen. In de stad Valle Hermoso waren woensdag straatgevechten tussen mariniers en drugscriminelen. Een burger filmde hoe een eenheid van kartel SUV’s onder vuur komt van mariniers en uiteindelijk weg weet te komen. Vanaf 35 seconden gaat het los.

{youtube}5tMyoim85Fw{/youtube}

Lees:

Dossier Mexico op Crimesite over de grondgronden van de drugsoolrog.