Vele tientallen doden in Mexico

In Nuevo Laredo aan de grens met Texas hingen vrijdagochtend negen lichamen – vier vrouwen en vijf mannen – aan een viaduct. Volgens een boodschap die was achtergelaten door de daders, leden van Los Zetas, ging het om ‘hoeren’ van het Golf-kartel. Enkele uren later werden 14 onthoofde lichamen gevonden in een bestelwagen, na een tip van een anonieme beller. De ontbrekende hoofden werden kort nadien gevonden in koelboxen op straat bij het gemeentehuis.

 

Nuevo Laredo in noordoostelijk Mexico, een stad ter grootte van Amsterdam, is één van de belangrijkste verkeersknooppunten met de Verenigde Staten en daarom van groot belang voor de drugskartels in het gebied, het Golf-kartel en Los Zetas. Afgelopen weken komen er steeds meer berichten dat het Sinaloa-kartel uit West-Mexico deze plaza wil veroveren. Sinaloa van El Chapo Guzman is het grootste kartel in Mexico. Door deze verscherpte concurrentie in Nuevo Laredo zal het geweld in de stad ongetwijfeld verder toenemen.

Donderdag zijn op de internationale Dag van de Persvrijheid in de oostelijke havenstad Veracruz de lichamen van drie nieuwsfotografen, en een vrouw, in vuilniszakken op straat gevonden. In Veracruz zijn de afgelopen weken meerdere journalisten omgebracht, onder meer van een regionale nieuwszender.

Ook is onlangs een vooraanstaand onderzoeksjournaliste van het weekblad Proceso in haar badkuip om het leven gebracht. Het afgelopen decennium zijn meer dan 70 journalisten in Mexico vermoord, doorgaans vanwege hun berichtgeving over de drugsmaffia.

Ook in andere delen van Mexico vielen de afgelopen week tientallen slachtoffers door drugsgeweld, zie Blog del Narco, met anonieme redactie.

{youtube}30_k3Y30y2M{/youtube}

Zie ook:

15 doden door schietpartij in bar

Onthoofding moderator internetsite

Meer over de achtergronden van de drugsoorlog in Mexico hier.