Venezuela schiet burgervliegtuigen neer

Venezuela zegt dit weekend twee kleine vliegtuigen te hebben neergeschoten waarmee cocaïne zou zijn vervoerd. Recent werd in het land een wet van kracht dat het neerhalen van vliegtuigen die illegaal het luchtruim binnenkomen legitimeert. Vanuit de jungle van Peru, Colombia en Venezuela vertrekken regelmatig grotere en kleinere vliegtuigen geladen met cocaïne richting Afrika en het Caraïbisch gebied.

Soechoj

Volgens de Venezolaanse autoriteiten reageerde een vliegtuig niet op oproepen van de verkeersleiding. Een ander vliegtuig probeerde te landen op een landingsbaan in de jungle. Op 23 mei nam de Nationale Assemblee in Venezuela de wet aan, vooral op aandringen van de overleden president Hugo Chavez. Venezuela beschikt over Russische  Soechoj-straaljagers en over F16's.

Venezuela werkt met de Chinese JYL-1 langeafstandradar, die pas dit jaar operationeel is. Maar het land deelt geen informatie met het Amerikaanse Southern Command die in Operatie Martillo de cocaïnesmokkel in de Caraïbische Zee bestrijdt. 

Missionarissen

Venezuela is een overslagpunt voor cocaïne die in Colombia wordt gemaakt. Een aanzienlijk deel van de cocaïne die op de Europese markt terechtkomt gaat via Venezuela. Er zijn ook veel vluchten vanuit Venezuela naar Honduras waar zeer veel coke die naar de VS gaat wordt overgeslagen.

Mensenrechtenorganisaties zijn kritisch over dergelijke aanpak van burgerluchtverkeer. In Peru is een vergelijkbare aanpak in 2001 gestaakt nadat een militair vliegtuig een vliegtuigje met Amerikaanse missionarissen en een moeder met een 7-jarig kind uit de lucht schoot.