De seriemoordenaar en het vermiste meisje

Seriemoordenaar Michel Stockx heeft voorafgaand aan de verdwijning van de 7-jarige Cheryl Morriën eerder een meisje meegenomen uit dezelfde IJmuidense straat als waar Cheryl woonde. Dat heeft Carlo Schippers, profiler bij de landelijke eenheid van de recherche, aan Crimesite bevestigd. 

Schiplaan

Cheryl Morriën verdween op 5 augustus 1986 spoorloos, nadat haar moeder haar naar buiten had gelaten, aan de Schiplaan in IJmuiden. Ze zou bij een vriendinnetje gaan spelen maar kwam daar nooit aan. Nu pas is bekend geworden dat Stockx een paar jaar voor de verdwijning van Cheryl Morriën een ander meisje van de Schiplaan heeft meegenomen en heeft misbruikt. Stockx heeft het meisje daarna weer laten gaan in tegenstelling tot zijn andere slachtoffers die het er niet levend vanaf brachten.

Ontkend

De vrachtwagenchauffeur Stockx is veroordeeld voor de moord op drie kinderen, onder hen Jessica Laven uit Blokker. Op het moment dat Cheryl verdween, op 5 augustus 1986, was Stockx op proefverlof uit de tbs-kliniek. Later kwam hij met een alibi voor die dag, maar dat bleek niet bleek te kloppen. Hij heeft zelf zijn betrokkenheid bij de zaak Morriën stellig ontkend, terwijl hij wel toegaf dat hij drie andere kindermoorden had gepleegd.

Lada

Anonieme bronnen die zeiden in de penitentiaire inrichting met Stockx in contact te zijn geweest hebben gezegd dat hij hen wel had toegegeven dat hij bij bij de verdijning van Cheryl was betrokken. Maar details uit die verhalen bleken niet te kloppen. Een andere bron is Albertus Strijk van het Drentse transportbedrijf waar Stockx werkte in de jaren na Cheryls verdwijning. Strijk: 'Hij wist dingen over de zaak van Cheryl die hij niet kon weten. Hij vertelde toen dat de politie zocht naar een gele of een groene Lada. Stockx reed toen in zo’n oud type vierkantige Mercedes, een groene, en die leken erg op elkaar. Stockx heeft het zelf naar voren gebracht, maar dat kon hij nooit weten. Op dat moment heb ik er geen aandacht aan besteed, maar later dacht ik: hé.'

Ongeluk

Stockx is overleden. In 2001 stierf hij aan brandwonden die hij opliep bij een bizar ongeluk tijdens de arbeid in de gevangenis in Scheveningen. Meer informatie over de mogelijke betrokkenheid van Stockx bij de verdwijning van Cheryl Morriën staat in het deze week verschenen boek Moord in Noord-Holland