Verbod oorzaak illegale orgaanhandel

De illegale handel in organen in de wereld wordt vooral veroorzaakt door het verbod hierop. De handel woekert ook voort, omdat de aanpak van andere vormen van criminaliteit voorgaat.

Grijs gebied

Dat schrijft onderzoeker Frederike Ambagtsheer, die komende dinsdag promoveert op dit onderwerp aan de Erasmus Universiteit. Ze schetst in haar onderzoek een ander beeld van de illegale orgaanhandel, dan doorgaans naar buiten komt. Veel vaker gaat het bij illegale orgaanhandel om afspraken tussen partijen, in het grijze gebied tussen criminaliteit en het willen genezen van mensen. Misdaad en medische stand zijn veel meer verweven met elkaar dan gedacht.

Uitgebuit

Bij illegale orgaanhandel gaat het onder meer over mensen die voor een niertransplantatie naar landen afreizen, waar niet duidelijk is of er mensen zijn uitgebuit voor het afstaan van hun nieren. Ook lijkt het er soms op dat zij minder betaald hebben gekregen voor hun nier, dan beloofd. Illegale orgaanhandel komt in steeds meer landen, steeds vaker voor.

Onmogelijk gemaakt

Ambagtsheer denkt dat er meer gedaan kan worden aan illegale orgaanhandel, als er meer legale mogelijkheden voor transplantatie ontstaan. Als oplossing stelt Ambagtsheer voor dat orgaanhandel langzaam wordt gedecriminaliseerd. ‘Maar dat wordt onmogelijk gemaakt, omdat politici liever hun bezorgde kiezers hierover geruststellen, dan dat ze een einde maken aan de oorzaak van het ontstaan van deze vorm van criminaliteit.’ Aan de andere kant ontbreekt het aan handhaving van het verbod: ‘Terrorisme en drugshandel krijgen meer prioriteit.’