Verborgen ruimtes en ‘heel veel cash’ in garage (UPDATE)

De politie zegt dinsdag in een garagebedrijf in Wormerveer in twee auto’s verborgen ruimtes te hebben ontdekt. Er werden auto-onderdelen aangetroffen die afkomstig zijn van tenminste zeven gestolen voertuigen. In het pand werd een grote hoeveelheid contant geld gevonden.

(beeld uit archief)

Witwassen

Een 34-jarige man uit Beverwijk en een 30-jarige man uit Zaandam zijn ter plaatse aangehouden op verdenking van witwassen. De Beverwijker wordt ook diefstal en/of heling verweten. Er zijn minstens 16 auto’s in beslag genomen. Aansluitend zijn in twee woningen in Beverwijk en Wormerveer huiszoekingen gedaan. De garage is door de burgemeester van Zaanstad direct gesloten voor minstens vier weken.

Hoeveel cash er in beslag is genomen maakte de politie niet bekend.

De aangehouden 34-jarige man werd in 2014 al veroordeeld wegens diefstal, heling en het omkatten van auto’s. Omdat er signalen waren dat er in het garagebedrijf strafbare feiten werden gepleegd zegt de politie te hebben besloten om een integrale controle te doen. Het zou volgens lokale media gaan om Ribo Wormerveer.

Douane

De ingebouwde verborgen ruimtes werden gevonden door de Douane. Verborgen compartimenten in voertuigen worden veelal gebruikt voor het vervoeren van bijvoorbeeld drugs, grote sommen geld of wapens.

De politie zet de de laatste jaren extra in op geldkoeriers omdat afpakken van geld criminele netwerken zwaar treft. Bovendien hoopt de recherche zo bewijs te verzamelen tegen verdachte personen in criminele organisaties na een inbeslagname van geld, bijvoorbeeld door observaties of afluisteren.

Zie recente vergelijkbare gevallen:

Groot drugsonderzoek rond autobedrijf Rotterdam

Autobedrijf maakte verborgen ruimtes

Garage voor geheime bergplaatsen dicht

Drie ton cash in verborgen ruimte