Verdacht van moordpartijen in de woestijn (VIDEO)

In Mexico is dinsdag een man aangehouden die ervan wordt verdacht de mastermind te zijn van massamoorden op illegale migranten in het noordoosten van Mexico. In 2010 en 2011 zijn in de woestijn bij de Texaanse grens honderden mensen afgeslacht. Ze waren op weg naar de Verenigde Staten.

72 migranten

Martiniano de Jesus, alias “N” (56) maakte deel uit van het netwerk van de Zetas. Hij werd aangehouden in een ziekenhuis in Ciudad Victoria, de hoofdstad van de noordoostelijke grensstaat Tamaulipas. Hij zou de massamoord op 72 migranten bij het plaatsje San Fernando in augustus 2010 hebben gecoördineerd.

Migranten die in autobussen op weg waren door de woestijn werden door de Zetas gekidnapt en op een afgelegen ranch geblinddoekt, tegen een muur gezet en doodgeschoten. Volgens het dossier was aan de migranten voorgehouden dat ze moesten gaan werken voor de Zetas. Sommigen lichamen vertoonden tekenen van marteling. Eén man overleefde door zich voor dood te houden.

Activiste

In 2011 werden verschillende massagraven in het gebied ontdekt. In dat jaar zijn alleen bij San Fernando 193 lichamen geborgen.

M wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de dood van een activiste in mei van dit jaar. Deze Miriam Rodriguez was jarenlang op zoek naar haar dochter die bleek te zijn doodgeschoten bij San Fernando. Er zijn voor de massamoorden eerder personen aangehouden, zoals commandante “El Kilo“.

In 2011 stopten de moordpartijen nadat de Mexicaanse mariniers in het gebied gingen opereren. De Zetas hebben de laatste jaren aan kracht verloren, onder meer door onderlinge rivaliteit.

Zie:

Opnieuw buspassagiers bevrijd

Vermiste buspassagiers bevrijd