‘Verdacht’ piramide-spel opgerold

De FIOD heeft woensdag in Rotterdam de directeur van PlanB4You aangehouden in het strafrechtelijk onderzoek naar de vermoedelijke Ponzi-fraude door het bedrijf. De rechter-commissaris in Amsterdam heeft hem vandaag voor 14 dagen in bewaring gesteld.

Witwassen

De directeur wordt verdacht van oplichting, het aanbieden van een piramidespel terwijl dit in strijd is met de wet op de kansspelen, en het witwassen van de inkomsten daaruit. Het geld van de deelnemers die inleggen bij PlanB4you zou anders worden besteed dan beloofd. Het vermoeden is dat de rendementen worden betaald uit de inleg van andere deelnemers. Van noemenswaardige in- en verkoopactiviteit door PlanB4you is vermoedelijk geen sprake, er zou dus geen rendement worden gehaald met de ingelegde gelden. Er zouden privé-uitgaven van de inkomsten worden gedaan, zoals de aankoop van dure auto’s.

Beslag

Het Functioneel Parket had al eerder beslag gelegd op de bankrekeningen van het bedrijf PlanB4You en de bankrekeningen van de directeur. Duizenden mensen in onder andere Nederland, Duitsland, België, Slovenie en Italië hebben de afgelopen maanden geld ingelegd bij PlanB4you. Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat de verdachte ondanks de beslagen vermoedelijk door ging met het aanbieden van het piramidespel via PlanB4You.

Participanten

Het Openbaar Ministerie heeft het beslag gelegd voor de slachtoffers. Op de site van de FIOD is meer informatie beschikbaar voor participanten van PlanB4you die contact willen met de FIOD. Aanleiding voor het onderzoek was een melding van ongebruikelijke transacties door de FIU in mei 2014. Daarna is er beslag gelegd op bankrekeningen van het bedrijf en de directeur.