Verdachte viel rechter aan met kapmes

De 44-jarige man uit Den Haag wordt verdacht van poging tot moord op een rechter. Afgelopen vrijdag verwondde hij een vrouwelijke Haagse rechter die bij hem op huisbezoek was. Hij blijft 14 dagen langer vastzitten. De man viel de rechter met een kapmes toen zij in zijn woning een bezoek aflegde om een verzoek in het kader van de BOPZ maatregel (Bijzondere Opneming in Psychiatrische Klinieken) te beoordelen. De rechter raakte hierbij ernstig gewond aan hand, vingers en hoofd.

Omdat het slachtoffer werkt bij de rechtbank in Den Haag, wordt de strafzaak behandeld in Rotterdam. Daar is de verdachte maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die heeft hem voor 14 dagen in bewaring gesteld. Gelet op de aard van het incident en het eerdere BOPZ verzoek verblijft de verdachte op een bijzondere zorg afdeling in de penitentiaire inrichting.

Huisbezoeken

Rechters leggen, vergezeld door een griffier, dagelijks BOPZ-tochten (BOPZ, Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen) af. Hierbij bezoeken zij psychiatrische klinieken en huisadressen van mensen voor wie een rechterlijke machtiging is gevraagd voor gedwongen opname in een psychiatrische kliniek. Dat gebeurt als mensen een gevaar vormen voor zichzelf of voor hun omgeving. Soms bevinden deze mensen zich in psychiatrische klinieken, maar soms zijn zij ook gewoon thuis. Een BOPZ-verzoek dient een burgemeester in bij de officier van justitie waarna de rechter beslist.

Beveiliging

Er is niet standaard beveiliging aanwezig bij huisbezoeken. Alleen wanneer er aanwijzingen zijn dat agressie kan worden verwacht, wordt de politie opgeroepen voor bijstand maar het is niet altijd is in te schatten hoe een patiënt zal reageren. Vaak gaat de rechter op huisbezoek bij zogenoemde zorgmijders, dat zijn mensen die niet bereid zijn medische zorg te ondergaan. Soms zijn mensen niet in staat naar een rechtbank te komen, denk bijvoorbeeld aan dementerende bejaarden. De wet BOPZ kent geen mogelijkheid om mensen te verplichten om naar de rechtbank te komen.

Alle rechtbanken en gerechtshoven registreren veiligheidsincidenten bij de Raad voor de rechtspraak. Voorzover bij de Raad bekend, waren er de afgelopen jaren bij huisbezoeken geen noemenswaardige incidenten.