Verdacht van afpersing in clubkleuren

No Surrender-lid Maup “Mike” H. staat woensdag voor verschillende afpersingen voor de rechtbank in Amsterdam. Het Parool heeft dinsdag en voorbeschouwing op de zaak in de krant. Kwam H. in clubkleuren aan de deur bij debiteuren?

Clubkleuren

Maup H. vorderde voor zijn incassobedrijfje “Vastberaden” voor tonnen aan schulden bij zakenlieden voor opdrachtgevers uit de vastgoedwereld. De gevorderde bedragen liepen in de tonnen. Volgens het Openbaar Ministerie ging hij persoonlijk in clubkleuren bij de mensen langs en deelde hij ook een enkele klap uit.

Brievenbus

Met dreiging dwingen om schulden te betalen is afpersing. Bewijs hiervoor ziet justitie in onder meer afgeluisterde gesprekken die een dreigende toon vast hebben gelegd. Ook stuurde hij schuldenaars foto’s van hun brievenbus of hun auto, kennelijk ten teken dat ze voor hem te vinden waren. De verdenking is dat hij zes zakenlieden zou hebben afgeperst.

Bad standing

Hij zou ook de auto van voormalig president Ron H. van No Surrender Amsterdam in brand hebben laten steken. Ron H., die ooit medeoprichter was van de Hells Angels in Amsterdam, was bad standing uit No Surrender gezet omdat hij vriendschappelijke omgang had gehad met Hells Angels. H. had geweigerd zijn Harley in te leveren.

Kanon

Volgens Irma Groenendijk, de advocaat van Mike H., was er geen sprake van afpersing en was de club ook helemaal niet betrokken bij het schuldeisen en kwam haar client ook niet in kleuren aan de deur. ‘Puur omdat mijn cliënt bij een motorclub zit, zou dit afpersing zijn’, zegt Groenendijk in Het Parool. Zij vindt dat justitie in de zaak met ‘een kanon op een mug schiet’.