‘Verdacht wisselkantoor erkent te laat gemelde transacties en wil schikking’

Het verdachte geldwisselkantoor Suri-Change heeft erkend dat het de afgelopen jaren honderden ongebruikelijke betalingen te laat heeft gemeld bij de overheid. Dat terwijl die meldingen wettelijk verplicht zijn. Dat meldt Nieuwsuur.

‘Geen opzet’

De advocaat van Suri-Change, Ayse Çimen, zegt tegen Nieuwsuur dat het bedrijf bereid is om tot een schikking te komen en daarvoor een voorstel heeft gedaan bij het Openbaar Ministerie. Çimen benadrukt dat er geen opzet in het spel is geweest en ontkent dat er meldingen bewust niet zijn doorgegeven.

Justitie denkt daar anders over. Bovendien is het jarenlang niet of onvolledig melden van ongebruikelijke transacties van boven de 2.000 euro slechts één van de aanklachten tegen Suri-Change die het Openbaar Ministerie in maart naar buiten bracht.

Inval

Nadat de politie in maart een inval deed bij Suri-Change en vijf personen arresteerde is de overeenkomst met het geldwisselkantoor opgeschort. Het OM verdenkt de vijf van het op grote schaal ondergronds bankieren en het witwassen van drugsgeld. Onder hen zijn zonen van de eigenaar Chan M..

Explosies

Na de inval gingen bij verschillende filialen van Suri-Change in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam explosieven af en de geldwisselkantoren zijn daarna gesloten.

Meer verdenkingen

Het OM zegt tegen Nieuwsuur dat het onderzoek nog loopt en dat het pas over vervolging of een schikking besluit als het onderzoek klaar is. Waarschijnlijk is dat pas eind dit jaar. Ook zegt het OM dat de verdenkingen ruimer zijn dan alleen die van een financieel delict.

Zie ook:

‘Politie wisselde valuta om bij verdacht wisselkantoor Suri-Change’