‘NL-verdachte sloeg valse ponden’

In het Westelijk Havengebied van Amsterdam zijn afgelopen jaar voor miljoenen euro’s aan valse Britse ponden geslagen, schrijft De Telegraaf. Het Openbaar Ministerie denkt dat de munten zijn gemaakt en in omloop zijn gebracht door het bedrijf ECM van Patrick O., de munt- en goudhandelaar die vorige maand werd gearresteerd

De krant baseert dat op 'goed ingevoerde bronnen dicht bij het onderzoek van de fiscale opsporingsdienst FIOD'. Justitie in Amsterdam wilde geen commentaar geven.

Muntpersen

Patrick O. (49) en een onbekende handlanger zijn begin november aangehouden tijdens invallen van de FIOD en politie. De inventaris van zijn bedrijf ECM (European Central Mint) werd in beslag genomen. Daarbij waren ook muntpersen. Er is ook beslag gelegd op een onbekende hoeveelheid Britse ponden.

Hoge waarde

Het Britse pond is een populaire munt om na te maken omdat deze bestaat uit één metaalsoort en een relatief hoge waarde heeft. Een pond is nu zo’n 1,20 euro waard. Rond 2010 waren er zeer veel nepmunten in omloop: 41 miljoen. De Britse Koninklijke Munt overwoog toen een geheel nieuwe munt te introduceren. 

4,1 miljoen

Vorig jaar mei zijn in Groot-Brittannië 4,1 miljoen valse pond munten in beslag genomen, onduidelijk is of deze munten afkomstig waren van ECM. Bij invallen zijn ook 4 miljoen blanco munten gevonden die nog tot valse ponden geslagen moesten worden.

Patrick O. investeerde privé naar eigen zeggen 30 miljoen euro voor de aanschaf van onder meer de moderne muntpersen.