Verdachte aangehouden in cold case Bladel

In de gevangenis van het Belgische Hasselt heeft de politie een 35-jarige man aangehouden. Hij zou betrokken zijn bij de dood van Jan van Mosselveld uit het Brabantse Bladel. Van Mosselveld werd in augustus 2001 in zijn woning doodgeschoten. Waarschijnlijk het gevolg van een uit de hand gelopen ripdeal. 

Onderzoek direct na de vondst van het stoffelijk overschot van Van Mosselveld liet zien dat er meerdere daders zouden zijn geweest, waarvan er een ook gewond was geraakt. Van deze gewonde overvaller werd in de woning van Van Mosselveld aan de Antoon Coolenlaan in Bladel onder meer bloed aangetroffen en veiliggesteld. Het materiaal is vergeleken met andere sporen uit de Nederlandse DNA-databank, maar die vergelijking leverde geen match op.

Uitwisseling

Enkele jaren na de dood van het slachtoffer werd het verdrag van Prüm van kracht. Dit verdrag regelt de uitwisseling van informatie uit DNA-databanken uit andere landen in de Europese-Unie. Eind 2015 ontving het Openbaar Ministerie een match van het bloedspoor uit de woning van Van Mosselveld met een persoon in de Belgische DNA-databank. Deze 35-jarige Belg zat vast voor een ander misdrijf. Op basis van die match werd het onderzoek naar de moord op Van Mosselveld heropend, wat weer leidde tot de aanhouding van de Belg.

Uitlevering

Een Belgische onderzoeksrechter beslist op een later moment over zijn uitlevering. Het onderzoek naar de dood van Van Mosselveld gaat intussen gewoon door. Het cold case-team sluit nieuwe arrestaties niet uit.