Verdachte aangehouden voor oplichting en dood Duitser

Een verdachte met de Belgische nationaliteit is in Bulgarije aangehouden, in verband met de oplichting met dodelijk afloop van een Duitse man in Kerkrade.

Foto: de omgekomen Fabian Esser

Oplichters

De 33-jarige Duitser Fabian Esser kwam op 23 juni van dit jaar om het leven, toen hij probeerde een paar oplichters te verhinderen geld van hem te stelen. Zij probeerden een koffer met 100.000 euro van hem af te pakken. Toen hij daaraan bleef vasthouden, kwam hij onder hun auto terecht.

Esser had met de twee afgesproken, omdat zij belangstelling hadden het huis van zijn oom te kopen. Een van hen stelde zich voor als een Luxemburgse zakenman, die het huis als investering wilde kopen, om te verhuren.

Koffer

De zakenman en een compagnon gaven aan een aanbetaling van 100.000 euro te willen doen, als zij dit bedrag konden wisselen voor briefjes van 200 euro, waarvan ze aangaven die als bedrijf moeilijk kwijt te kunnen.

Toen Esser bij het Roda JC-stadion in Kerkrade tot de overdracht wilde overgaan, grepen de mannen de koffer met geld van Esser. Die probeerde hieraan vast te houden, werd met een auto meegesleurd, en stierf toen hij eronder kwam.

Doodslag

De politie in Bulgarije heeft op 23 oktober een 50-jarige man aangehouden in verband met deze zaak. Hij wordt verdacht van gekwalificeerde doodslag en diefstallen met geweld. De aangehouden man maakte gebruik van meerdere identiteiten.

De twee verdachten van oplichting (beeld: Opsporing Verzocht)

De man en zijn partner zouden al vijf keer eerder mensen hebben opgelicht, die zij vanuit Duitsland naar Nederlandse Limburg lokten. Zij zouden daarbij al een half miljoen euro buit hebben gemaakt.

Justitie loofde een beloning uit voor aanhouding van de verdachte van 15.000 euro. Die beloning staat nog steeds open voor aanhouding van de tweede verdachte.