Verdachte aanslag Belserang blijft vast

De rechtbank in Haarlem heeft vrijdag bepaald dat één van de verdachten van poging tot moord op Etous Belserang in Amstelveen, in de nacht van 9 op 10 november, vast moet blijven zitten. De 25-jarige Jean W. wachtte Belserang samen met mede-verdachte York M. op bij zijn huis. Belserang is vice-president van de motorclub Satudarah en kwam die avond terug van een clubavond. 

Wat er precies is gebeurd moet nog duidelijk worden maar er is een achtervolging ontstaan waarbij Belserang de twee verdachten zou hebben achtervolgd. Er zouden daarbij zeer hoge snelheden zijn bereikt, aldus een tipgever die Crimesite enkele dagen na de crash over de zaak op de hoogte stelde. Uiteindelijk leidde de achtervolging tot een crash van de Audi A3 waarin de verdachten reden, ter hoogte van Zwanenburg op de A9.

De advocaat van W. zei ter zitting dat Belserang zelf de Audi van de weg heeft gereden.

Jean W. werd enige tijd later door de politie gewond op straat in Zwanenburg aangehouden. York M. was aanvankelijk spoorloos maar is niet lang gelden aangehouden. De recherche verdenkt hem overigens ook van het schieten op de rechtbank van Amsterdam met een anti-tankraket.

De politie vond in de Audi een vuurwapen en munitie, bivakmutsen en zwarte helmen.

De inhoudelijke behandeling van de zaak zal niet voor het begin van de zomer plaatsvinden omdat het onderzoek nog loopt. De officier van justitie heeft gezegd dat het motief, en dus de opdrachtgever, niet duidelijk is.

Etous Belserang is de broer van Boneka Belserang die in februari 2009 samen met Yassin Chakor bij een pannenkoekenhuis in Leiderdorp is vermoord.

Crash na moordplan op Satudarah-kopstuk 

Mislukte liquidatie oorzaak crash