Verdachte aanslag rechtbank gepakt

De Amsterdamse recherche denkt de de dader van de aanslag op de rechtbank te pakken te hebben. Het is de 24-jarige Y.M. uit de Diamantbuurt in de Amsterdamse wijk De Pijp. De politie heeft na de aanslag met een raketwerper op de rechtbank, op 21 september, een spoor van M. Hij zou ook op 4 december in de Ferdinand Bolstraat een jongen hebben neergeschoten. Dat schrijft Het Parool op maandag.

Bovendien zou hij betrokken zijn geweest bij de aanslag op Etous Belserang in november. 

M. is ook aangeklaagd voor het bedreigen van een portier en vuurwapenbezit. Een arrestatieteam heeft M. al op 6 januari gearresteerd. In het  belang van het onderzoek is daarover niets naar buiten gebracht.

M. is zijn criminele carrière begonnen als lastige hangjongere maar hij heeft zich al snel ontwikkeld tot een geharde, maar kennelijk niet zo succesvolle, crimineel. In november 2008 schoot hij met een vriend een drugshandelaar in beide benen op de Ruysdaelkade in De Pijp.

In 2009 kreeg hij 3,5 jaar celstraf voor een overval op een juwelier in Woerden.

Het Parool schrijft dat de recherche aanwijzingen heeft dat Y.M. geld heeft ontvangen voor de moordpoging op Etous Belserang, maar niet of hij één van de twee beoogde daders was die Belserang opwachtten bij zijn huis.