‘Verdachte bekent moord op Julie van Espen’

De Belgische krant Het Laatste Nieuws meldt dat Steve B., de man met de rugzak, heeft bekend dat hij de 23-jarige studente Julie van Espen om het leven heeft gebracht. Hij zou zijn bekentenis maandagavond hebben gedaan.

Eerder werd al bekend dat Steve B. (39) al vaker met justitie in aanraking is geweest, onder andere voor twee verkrachtingen.

Vader

De vader van de verdachte B. komt aan het woord in De Gazet van Antwerpen. ‘Die jongen is ziek. En levensgevaarlijk’, zegt hij. ‘Ik heb het gerecht vaak gewaarschuwd: doe iets, of hij begaat vroeg of laat een moord.’ De vader vervolgt: ‘Ik heb al tien jaar geen contact meer met hem. Ik heb met bijna iedereen van de familie gebroken, omwille van alle miserie. Ik overdrijf niet als ik zeg dat die jongen mij miljoen heeft gekost. Ik ben zo goed als alles kwijtgeraakt door hem. Al op jonge leeftijd was hij onhandelbaar. Als vierjarige knipte hij de draden van de zonnebank van zijn stiefmoeder door. Als we bloemen in huis haalden, vernielde hij die. Of hij gooide punaises in de schoenen. Dat kun je nog kattenkwaad noemen, maar daar bleef het niet bij. Auto’s stelen, villa’s afbreken. Het was het ene na het andere. Hij heeft in Antwerpen en in Genk in de psychiatrie gezeten. Toen hij in Genk zat, kreeg ik telefoon: kom hem alstublieft halen, want wij kunnen hem niet aan. Ik heb vaak op het justitiepaleis gesmeekt om “iets” met hem te doen.’

Fietsmandje

Steve B. kwam in beeld bij de politie nadat getuigen hadden gezien hoe een dakloze man met een biertje en een fietsmandje in de buurt was gezien van het Albertkanaal ten tijde van de verdwijning van Julie van Espen. De getuigenissen werden bevestigd door camerabeelden. Op de door de politie verspreide beelden werd het fietsmandje met photoshop weggehaald (zie foto’s boven), om zo te voorkomen dat B. op de vlucht zou slaan. Steve B. werd uiteindelijk op het station van Leuven gearresteerd.