Verdachte Brinks op opsporingslijst

De 34-jarige Ali Agharbiou staat sinds dinsdag op de nationale opsporingslijst van de politie. De verdachte zou zijn betrokken bij de gewelddadige overval op wardetransportbedrijf Brinks in juni 2011 in Amsterdam Zuid-Oost. Bij de overval werd 12 miljoen euro buitgemaakt.

Welke rol Agharibiou bij de overval heeft gespeeld, wil de politie niet zeggen. De man is volgens de politie gewelddadig en vermoedelijk gewapend. Waarschijnlijk is hij na de overval in Marokko ondergedoken.

De overvallers bliezen in juni vorig jaar de toegangsdeur van het gelddepot op. Ze gingen er met sporttassen vol papiergeld vandoor. Op de vlucht werden politieagenten beschoten met automatische vuurwapens. Op de A2 crashte een van de vluchtauto’s. De daders dwongen toen een andere auto om te stoppen, waarmee de vlucht werd voortgezet. Ook dwongen ze de politie door gericht met de vuurwapens te dreigen, de achtervolging te stoppen.

Onder andere een dna-spoor en materiaal waarmee zelfgemaakte kraaienpoten waren gemaakt, leidden naar meerdere verdachten. De politie moest hen eerder dit jaar vrijlaten wegens gebrek aan bewijs. Zij zijn nog wel verdachte. In juni dit jaar zei het OM dat de overvallers waarschijnlijk in België rondlopen. Agharbiou is geboren in Brussel.