Verdachte cocaïnesmokkel pleegt zelfmoord

Een van de verdachten die onlangs is opgepakt omdat hij met drie anderen probeerde cocaïne de haven van Rotterdam in te smokkelen door een torpedo (afbeelding links) onder een schip te monteren, heeft zelfmoord gepleegd. Dat melden Franse media. De Fransman was een bekende crimineel vanwege zijn rol bij een bankroof in Toulon in 1992, waarbij omgerekend zo’n 22 miljoen euro werd buitgemaakt.

De 56-jarige Marc Armando werd vrijdagavond vlak na zijn uitlevering dood gevonden in zijn cel in Marseille. Hij was nog geen twee uur in de gevangenis toen hij zelfmoord had gepleegd. De officier van justitie heeft een onderzoek aangekondigd om de exacte dood van Armando vast te stellen.

Armando wordt beschouwd als het brein achter de bankroof in Toulon in 1992. Hij werd veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. Van de buit is maar zo’n tien procent teruggevonden.

Duikers gearresteerd

Hij werd daarnaast verdacht van het smokkelen van een lading coke die zeker 3,5 miljoen euro waard was. De torpedo die bij de smokkel werd gebruikt en de drugs werden op 19 april in de Rotterdamse haven onderschept.

Het onderzoek begeon toen de waterpolitie in de oliehaven van Fos-de-Mer, in de buurt van Marseille, een duiker arresteerde. Het ging om Marc Armando, die ’s nachts op pad was met een onderwaterscooter.

De politie vertrouwde het zaakje niet en besloot zijn gangen te volgen. In maart reisde hij en twee medeverdachten naar Parijs, vanwaar zij gezamelijk naar de haven van Antwerpen doorreisde. Daar kwam de tanker Laguna D aan, waar de torpedo met de drugs onder was gemonteerd.

Eerst in Antwerpen

Het was die dag echter te slecht weer om te duiken, en dus besloten de mannen te wachten tot het schip in de haven van Rotterdam kwam. Op 16 april reden Armando en twee medeverdachten naar Rotterdam in een gehuurde auto die vol bleek te zitten met duikapparatuur (afbeelding rechts). De politie arresteerde de mannen. In de auto bleken ook een onderwaterscooter en opblaasbare ballonnen die gebruikt worden om zware objecten naar het wateroppervlak te brengen aanwezig.

De politie heeft later nog negen andere personen in Frankrijk opgepakt. Uiteindelijk zijn zes van de verdachten aangeklaagd en drie gevangen genomen. Een van de mannen zou hebben deelgenomen aan een goudroof in Zwitserland in 2004, waarbij 668 kilo goudwerd buitgemaakt.