Getuige coke-duikboot mag uitgeleverd aan Suriname (UPDATE)

De Surinaamse rijstproducent Radj O. mag door Nederland worden uitgeleverd aan Suriname. Dat heeft de rechtbank in Den Haag gisteren besloten. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij een luchttransport van 488 kilo cocaine, die op zijn rijstplantage werd onderschept en de Surinaamse politie wil hem ook horen over de duikboot die vorig jaar werd gevonden, waarmee drugs gesmokkeld werd. In die laatste zaak is hij overigens geen verdachte, laat zijn Nederlandse raadsman aan Crimesite weten.

Cessna

Raj O. vluchtte naar Nederland nadat een Cessna vol met coke vorig jaar op zijn bedrijfsterrein was geland en door de politie werd gevonden. Naar eigen zeggen moest hij naar ons land voor een medische behandeling. De Haagse rechtbank vindt dat hij desondanks gewoon uitgeleverd kan worden aan Suriname. Zijn Surinaamse advocaat, Irvin Kanhai zegt dat tegen de uitlevering beroep wordt aangetekend.

Duikboot

De rijstboer wordt in Surinaamse media ook in verband gebracht met de duikboot die enkele weken later in de omgeving van Paramaribo werd aangetroffen. Daarbij werden drie Colombianen gearresteerd. Vermoedelijk werd de boot gebruikt om coke van Colombia naar Suriname te smokkelen. Advocaat Nico Meijering, die de belangen van O. in Nederland behartigt, zegt dat de rijstproducent weliswaar verdachte is in de zaak met de Cessna, maar niet in de zaak van de onderzeeër.

Semi-subs

Met name vanuit Colombia worden semi-subs gebruikt om grote hoeveelheden cocaïne buiten zicht van de autoriteiten buitengaats te brengen. Dit type duikboot kan niet heel diep gaan, maar net onder het wateroppervlak, uit het zicht blijven. Ook in Midden-Amerikaanse landen zijn zulke onderzeeboten aangetroffen. Hieronder een reportage van de Amerikaanse tv-zender CBS over de cocaïne-onderzeeërs.