Verdachte diamantroof al weer vrij

Weer een tegenvaller voor de Belgische politie die onderzoek doet naar de diamantroof op de luchthaven van Zaventem in 2013. Er leek even schot in de zaak te zitten nadat er drie verdachten werden gearresteerd in april, maar een van de verdachten moet worden vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

De man werd opgepakt nadat zijn stiefdochter had verklaard hoe ze door haar stiefvader uit bed werd gehaald om diamanten te sorteren en in zakjes te stoppen. De dochter heeft de verklaring ingetrokken, en onderzoek op basis van telefoongegevens leverde ook niets op.

De 39-jarige man zat al eens eerder vast voor de diamantroof, maar werd ook toen vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. De twee andere verdachten die afgelopen maand werden opgepakt, zitten nog wel vast.

Buit van 37 miljoen euro

Bij de overval, op 18 februari 2013, drongen zeker acht gewapend en gemaskerde mannen het terrein van Brussels Airport binnen. Ze reden in Jeeps naar een vliegtuig waar een waardetransport van Brink’s mee werd vervoerd. De overvallers maakten 121 colli’s met diamanten buit. In totaal zou de buit 37 miljoen euro waard zijn.

Niet lang na de overval volgde een reeks arrestaties in verband met de overval. Onder meer hoofdverdachte Marc Bertoldi werd aangehouden. In mei 2014 volgde een twaalfde arrestatie, maar sindsdien werd het stil rond het onderzoek. De meeste verdachten zijn vrijgelaten onder voorwaarden.