Verdachte dodelijke schietpartij blijft vastzitten

De man die volgens justitie op 13 mei 2015 de 25-jarige Youssef El Kahtaoui in de Amsterdamse De Clercqstraat doodschoot blijft tot aan de behandeling van zijn zaak in juli vastzitten. Quincy S. (35) blijft ook in hechtenis voor voorbereiding van een liquidatie, in Almere in juni vorig jaar.

Door Wim van de Pol

In juni vorig jaar werden S. en medeverdachte Mike I. (45) in een gestolen BMW aangetroffen met vuurwapens, dubbele kleding en handschoenen aan. Ook hadden ze flesjes benzine getankt. De politie hield hen en twee medeverdachten al langer in de gaten. Ze zouden volgens de politie op 1 juni 2017 in de buurt van diens Almeerse woning M. El J. hebben willen liquideren. Een medeverdachte is op vrije voeten een andere blijft ook in voorlopige hechtenis voor die zaak.

Incasso

Advocaten Jan-Hein Kuijpers (van S.) en Christian Flokstra (van I.) hadden om schorsing van de voorlopige hechtenis gevraagd. Ze wezen op een arrest van het gerechtshof in Amsterdam waarbij twee Amsterdammers in vergelijkbare omstandigheden en ook bewapend waren aangetroffen in de buurt van een Amsterdamse coffeeshop. Het hof vond dat niet bewezen is dat zij een liquidatie wilden plegen. Ze zouden ook een gijzeling of overval in de zin gehad kunnen hebben. Quincy S. en Mike I. hebben verteld dat ze een incasso wilden gaan doen in Almere.

Maar volgens de officieren van justitie gaven ze daarbij geen nadere details. Verder zijn er vele door de politie heimelijk opgenomen gesprekken die belastend zijn, zo vinden de officieren van justitie.

De rechtbank vindt dat er nog voldoende aanwijzingen tegen de verdachten zijn, ook in door de politie heimelijk opgenomen gesprekken. Over de inhoud van die deels in het Surinaams gesproken gesprekken bestaat verschil van mening. De rechtbank wil dat een tolk-deskundige betwiste gesprekken woordelijk gaat vertalen.

De zaak van een vijfde verdachte wordt separaat behandeld.

Kalashnikov

Over de aanslag in de De Clercqstraat in 2015 vindt het Openbaar Ministerie dat vast staat dat Quincy S. één van twee mannen is die op die avond in een lounge op zoek waren naar iemand om te liquideren. Ze traden er binnen gewapend met een pistool en een Kalashnikov. De gezochte persoon bleek net vertrokken te zijn. Vanuit het etablissement werd geschoten. Justitie stelt dat S. getroffen werd door dat vuur en dat getuigeverklaringen en cameraopnames bewijzen dat dit S. was en ook dat hij de man met het automatisch geweer was.

Vervolgens blijkt uit camerabeelden dat de persoon met de Kalashnikov van dichtbij voorbijganger Youssef El Kahtaoui (foto rechts) liquideerde.

Advocaat Kuijpers stelt dat uit bewijs juist blijkt dat zijn cliënt S. niet de man met de AK-47 was. De identiteit van de mededader is onbekend.

Voor de inhoudelijke behandeling van de zaken zijn vanaf 17 juli vier dagen uitgetrokken.

Zie verder:

“Beoogd slachtoffer” liquidatie deed aangifte

Man vast voor wildwest-schietpartij De Clercqstraat

20.000 euro voor gouden tip in zaak El Kahtaoui