‘Verdachte doodschieten Bas van Wijk verkocht wapens’

De man die het doodschieten van Bas van Wijk heeft bekend heeft mogelijk wapens verhandeld. Dat schrijft Het Parool op basis stukken uit het dossier. Volgens het Openbaar Ministerie duiden foto’s op zijn telefoon erop dat hij wapens verkocht.

CZ P-10

Samir el Y. wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van doodslag, vuurwapenbezit én wapenhandel. De wapens die El Y. in bezit zou hebben gehad zijn een antieke Browning, enkele alarmpistolen, een kleine oude Derringer, en een moderne CZ P-10, naast een dubbelloops ingekort hagelgeweer.

Samir el Y. heeft bekend dat hij op 8 augustus de 24 -jarige Bas van Wijk heeft doodgeschoten op een drukke steiger aan de de Nieuwe Meer in Amsterdam-Zuid.

Geen grappen

Aan de schietpartij ging een confrontatie tussen twee groepen jongeren vooraf. ‘Wie is degene die zo lang naar ons kijkt?’ zou El Y. hebben geroepen. Volgens getuigen zou El Y. daarna een pistool tegen de knie van een jongen hebben gehouden en hebben gezegd: ‘Moet ik jou door je kankerknie schieten? (…) ‘Ik maak geen grappen. Ik bluf niet, ik doe het gewoon.’ Daarna zou hij in de grond hebben geschoten.

Hij zou ook luidkeels een ‘gozer met een horloge’ hebben gezocht en ‘Rolex, Rolex’ hebben geschreeuwd.

In de auto van El Y. zijn na diens arrestatie een vuurwapen en een neppe Rolex aangetroffen.